18 jan '24
De onderwerpen CSR en ESG houden veel (bestuurders van) bedrijven bezig. Naast een intrinsieke motivatie voor bestuurders om de carbon footprint van hun onderneming te verminderen of om bij te dragen aan energietransitie of verduurzaming, komt daar voor bedrijven een wettelijk aspect bij: vanuit Europees recht worden verplichtingen opgelegd aan ondernemingen om te rapporteren over hun strategie en beleid op het gebied van duurzaamheid.
Op 1 januari 2024 is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) in werking getreden. In deze richtlijn is bepaald dat ondernemingen vanaf het boekjaar 2024 moeten rapporteren over hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Deze rapportage moet worden opgenomen in een aparte duurzaamheidsparagraaf in het bestuursverslag. Het gaat dan niet slechts om het rapporteren over bijvoorbeeld de eigen CO2-uitstoot, maar juist ook over de uitstoot van verschillende toeleveranciers in de waardeketen. Een producent zal dus ook informatie moeten verzamelen over bijvoorbeeld de uitstoot van haar toeleveranciers aan het begin van de keten.
In het kader van CSRD speelt het begrip dubbele materialiteit een belangrijke rol. Vanuit een tweetal invalshoeken – te weten de impact op en de impact van de onderneming – wordt de rol van duurzaamheid benadrukt. De impact op de onderneming betreft de financiële materialiteit. De duurzaamheidsverslaggeving geeft vanuit deze invalshoek inzicht over de impact die ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid hebben op de onderneming. Hoe wordt de onderneming hierdoor in financiële zin geraakt? Aan de andere kant staat impact materialiteit, waarbij de impact die de onderneming zelf op haar omgeving heeft centraal staat. Op welke wijze heeft het productieproces invloed op het milieu?
Zoals hierboven al benoemd, is de CSRD op 1 januari 2024 in werking getreden. Vooralsnog zijn de bepalingen uit de CSRD vooral van belang voor verschillende grote ondernemingen. Ondernemingen die op basis van bestaande regelgeving al verplicht waren om een niet-financiële verklaring in het bestuursverslag op te nemen, zullen over het boekjaar 2024 ook de verplichtingen uit de CSRD moeten naleven. Die rapportages worden dan in 2025 in het bestuursverslag gepubliceerd. Dit betreft bijvoorbeeld organisaties van openbaar belang, zoals banken, verzekeraars en (grote) beursvennootschappen.
Vanaf het boekjaar 2025 zullen meer ondernemingen onder de reikwijdte van de CSRD vallen. Ook grote ondernemingen worden dan verplicht een duurzaamheidsrapportage te maken (op te nemen in het bestuursverslag dat in 2026 wordt gepubliceerd). Vanaf het boekjaar 2026 volgen dan middelgrote en kleine beursvennootschappen.
Hoewel uit deze opsomming zou kunnen worden afgeleid dat de CSRD voor andere ondernemingen níet (of in elk geval nog niet) van belang is, is dat niet het hele verhaal. Ook partijen die zelf niet onder de reikwijdte van de CSRD vallen, kunnen te maken krijgen met verzoeken van andere bedrijven om mee te werken in het kader van hun eigen verplichtingen op grond van de CSRD. Het niet meewerken aan een dergelijk verzoek zal dan geen wettelijke gevolgen hebben, maar mogelijk wel voor de samenwerkingen tussen deze beide partijen.
Het niet-naleven van de verplichtingen uit de CSRD levert een economisch delict op, en mogelijke aansprakelijkheid van de onderneming. Van een direct risico op persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders is op basis van de tekst van de CSRD geen sprake, al zullen bestuurders van bedrijven die ofwel nalaten te rapporteren ofwel onjuiste en onvolledige informatie in hun rapportage opnemen wel rekening moeten houden met claims.
Ondertussen blijft het niet bij de verplichtingen die de CSRD aan (sommige) bedrijven opleggen. Tussen de Europese Raad en het Europees Parlement is inmiddels ook overeenstemming bereikt over de tekst van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD). Via de CSDDD zullen aan bedrijven verplichtingen worden opgelegd om negatieve gevolgen van hun bedrijfsvoering op bijvoorbeeld het milieu te beperken. Wanneer een bedrijf nalatig is in het naleven van deze verplichtingen, kan dit aansprakelijkheid tot gevolg hebben.
De definitieve tekst waarover overeenstemming is bereikt is nog niet gepubliceerd. Het is dan ook nog niet duidelijk of een handelen in strijd met de verplichtingen ook een risico voor bestuurdersaansprakelijkheid met zich meebrengt. Dit stond in het eerste voorstel van de Europese Commissie, maar hierop is vele kritiek gekomen van de zijde van de Europese Raad.
Om bedrijven en hun bestuurders verder te kunnen adviseren over het onderwerp CSRD, is de CSRD Helpdesk in het leven geroepen. Ploum is hierbij een samenwerking aangegaan met 2Impact Consulting en Salacia Solutions, twee in Rotterdam gevestigde ondernemingen. Deze bedrijven zijn ieder vanuit hun eigen expertise actief op het gebied van CSRD. Via de helpdesk worden praktische kennis, ervaring en tools aangeboden om ondernemingen te ondersteunen bij hun duurzaamheidsdoelen en het rapporteren daarover.
De lancering van de CSRD Helpdesk vindt plaats op 23 januari 2024. Op die datum komt ook de website www.csrdhelpdesk.nl online.
Meer vragen over CSRD of over de CRSD Helpdesk? Neem dan contact op met Thomas Munnik of Maurice Verhoeven.
08 mei 25
08 mei 25
01 mei 25
24 apr 25
18 apr 25
17 apr 25
15 apr 25
03 apr 25
31 mrt 25
28 mrt 25
24 mrt 25
24 mrt 25
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.