https://ploum.nl/uploads/home-2684784_1280.jpg

Maximale huurprijsverhoging voor vrije sectorwoningen mogelijk ook ná 1 mei 2024

30 jan '24

Auteur(s): Alain de Jonge en Tim Vlug

Per 1 mei 2021 geldt, met de inwerkingtreding van de Wet maximering geliberaliseerde huurovereenkomsten, een wettelijk maximumpercentage waarmee de huurprijs van een huurwoning in de vrije sector verhoogd mag worden. Per 1 januari 2024 is dit 5,5%. Een overeengekomen percentage dat hierboven ligt, is nietig en wordt geconverteerd naar 5,5%. Vanwege de impact van deze wet en de inbreuk op het eigendomsrecht van verhuurders is oorspronkelijk besloten om de wet voor een periode van drie jaar te laten gelden. Na een positieve evaluatie van de wet in juli 2023, heeft het kabinet echter besloten om de wet voor nóg een periode van drie jaar, dus tot 1 mei 2027, te verlengen. Hiertoe is in oktober 2023 een wetsvoorstel in consultatie gebracht en op 19 januari 2024 heeft de ministerraad hiermee ingestemd. Met de verlenging wordt de oorspronkelijke wet ook enigszins gewijzigd. Voorgesteld is kortgezegd het volgende:

  • Per 1 mei 2024 mag de huurprijs van een huurovereenkomst van een woning in de vrije sector jaarlijks verhoogd worden met maximaal de jaarlijkse CAO-loonontwikkeling, vermeerderd met één procentpunt. Een beding in de huurovereenkomst waarin een hogere huurprijsverhoging is overeengekomen, is nietig en wordt geconverteerd naar de wettelijk toegestane verhoging. De huurder heeft, evenals momenteel het geval is, de mogelijkheid om te veel betaalde huur van de verhuurder terug te vorderen.
     
  • Er wordt een artikel aan de Wet goed verhuurderschap toegevoegd, dat het ook bestuursrechtelijk verboden maakt om een hogere huurprijsverhoging overeen te komen dan wettelijk is toegestaan. Een eerste overtreding hiervan kan door de gemeente worden bestraft met een bestuurlijke boete van maximaal € 25.750. Dit verbod geldt voor álle verhuurders van woningen in de vrije sector, met inbegrip van woningcorporaties. Deze bestuurlijke boete staat verder volledig los van de mogelijkheid die de huurder toekomt om eventueel te veel betaalde huur van de verhuurder terug te vorderen.

Het verdere verloop van het wetsvoorstel is echter ongewis, omdat deze nog aangenomen moet worden door de Tweede en Eerste Kamer. Ook dient de Raad van State op korte termijn nog een advies over het wetsvoorstel uit te brengen.

Heeft u vragen over wat het wetsvoorstel voor u betekent? Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact opnemen met Alain de Jonge (06-20010584 of a.dejonge@ploum.nl) of Anton van den Heuvel (06-51189793 of a.vandenheuvel@ploum.nl).

Contact

Advocaat, Partner

Alain de Jonge

Expertises:  Huurrecht, Vastgoedrecht, Vastgoed, Logistiek Vastgoed,

Advocaat, Partner

Anton van den Heuvel

Expertises:  Huurrecht, Vastgoedrecht, Vastgoed, Energie, Commerciële contracten, Logistiek Vastgoed,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.