WWZ uitspraken: het concurrentiebeding

05 okt '15

[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="1/1"][vc_column_text]

Mag een tijdelijke arbeidsovereenkomst een concurrentiebeding bevatten?

Per 1 januari 2015 is een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet langer toegestaan, tenzij een werkgever schriftelijk motiveert dat het beding noodzakelijk is vanwege een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Zonder motivering is het concurrentiebeding ongeldig. De nieuwe motiveringsplicht geldt alleen voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten aangegaan op of na 1 januari 2015.

Waarom een motiveringsplicht?

Een concurrentiebeding in een tijdelijke arbeidsovereenkomst belemmert de werknemer “dubbel”: de arbeidsovereenkomst geldt slechts voor een bepaalde duur en nadien wordt de werknemer ook beperkt in het aannemen van nieuw werk. De werkgever is daarom verplicht vooraf goed af te wegen en uit te schrijven welk belang hij bij een concurrentiebeding heeft. Met de nieuwe motiveringsplicht wordt derhalve inzichtelijk wat de beweegredenen van de werkgever zijn.

Hoe gaan rechters om met de nieuwe motiveringsplicht?

Inmiddels zijn de eerste uitspraken over de nieuwe motiveringsplicht een feit: wanneer voldoet een werkgever daaraan? En geldt de nieuwe regel daadwerkelijk slechts ten aanzien van op of na 1 januari 2015 overeengekomen concurrentiebedingen?

Uitspraak kantonrechter Amsterdam

De kantonrechter overwoog eerst dat de toets van de motiveringsplicht een zware toets is en dat de motivering heel specifiek moet zijn. Vervolgens oordeelde de kantonrechter dat een opsomming (‘opgebouwde netwerk, marktgebied, de behoeften en de werkwijze van Werkgever’) onvoldoende concreet was en nader ingevuld had moeten worden. Uitkomst van het kort geding was dat de werknemer niet aan het concurrentiebeding werd gehouden.

Uitspraak kantonrechter Noord-Nederland, Groningen

Een ex-werkgever was van mening dat een voormalig werknemer het concurrentiebeding uit een arbeidsovereenkomst met een looptijd van 1 januari 2014 tot 1 juli 2014 had geschonden. De kantonrechter toetste o.a. of er sprake was van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang. Hij overwoog dat het oudere concurrentiebeding strikt genomen niet onder de nieuwe motiveringsplicht viel, maar dat hij de inmiddels gewijzigde maatschappelijke opvatting over concurrentiebedingen in tijdelijke arbeidsovereenkomsten bij zijn oordeel mocht betrekken. Aangezien de werkgever tekortschoot in het motiveren van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang, schorste de kantonrechter het concurrentiebeding.

Conclusie

Werkgevers kunnen niet zonder meer vertrouwen op aangegane concurrentiebedingen (ongeacht van welke datum). Bovendien dient een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang heel deugdelijk en concreet te worden gemotiveerd. Wij adviseren u derhalve tijdig juridisch advies in te winnen, zowel bij het aangaan van een concurrentiebeding als ook op het moment dat het concurrentiebeding wordt ingeroepen. Een concurrentiebeding is namelijk – nog meer dan voorheen – maatwerk. Wilt u meer weten over de ontwikkelingen in de WWZ? Kijk op ploumoverarbeid.nl.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.