Windpark Fryslân mag worden aangelegd

18 Oct '18

Auteur(s): Stephan Sluiter,

Windpark Fryslân mag worden aangelegd  De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een recente uitspraak de bezwaren tegen realisatie van Windpark Fryslân ongegrond verklaard. Daarmee is de weg vrijgemaakt voor realisatie van een groot windmolenpark in het Friese deel van het IJsselmeer, ter hoogte van Breezand. Om de aanleg van het windpark mogelijk te maken hebben de ministers van EZK en I&W een Rijksinpassingsplan vastgesteld. Tegen dit plan en de bijbehorende besluiten stelden een aantal partijen beroep in, waaronder de IJsselmeervereniging en de Watersportvereniging Makkum. De appellanten voerden onder meer aan dat het inpassingsplan in strijd is met het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (“Barro”). Op grond van artikel 2.5.5 lid 1 Barro is nieuwe bebouwing in het Waddengebied die gevolgen heeft voor de landschappelijke of cultuurhistorische waarden in principe verboden. De Afdeling oordeelt echter dat het windpark een belangrijke bijdrage levert aan het realiseren van hernieuwbare energie. Het project voldoet daarmee aan de uitzondering op het bouwverbod die is opgenomen in artikel 2.5.5. lid 3 Barro. De appelanten wezen daarnaast op de mogelijke nadelige gevolgen van het windpark voor de scheepvaart en het watersporttoerisme en het Natura 2000-gebied IJsselmeer. De Afdeling oordeelt echter dat uit de overgelegde onderzoeken blijkt dat geen sprake is van onaanvaardbare gevolgen. Windpark Fryslân zal bestaan uit 89 turbines en krijgt een vermogen van ongeveer 320 megawatt. Daarmee kan elektriciteit voor ongeveer 340.000 huishoudens worden opgewekt. Het windpark levert naar verwachting de eerste stroom in 2021. Hele uitspraak: ABRvS 11 juli 2018, ECLI:NL:RVS:2018:2339. Zie ook het persbericht van de Afdeling.

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.