Netherlands Commercial Court drie jaar verder

11 jul '22

Auteur(s): Suzanne Poutsma, Merel van Bunge,

De Netherlands Commercial Court (oftewel de “NCC”) is op 1 januari 2019 van start gegaan met als doel snel en effectief internationale zakelijke geschillen te behandelen. De NCC is een kamer van de Amsterdamse rechtbank (en in hoger beroep van het gerechtshof Amsterdam) die zaken standaard in het Engels behandelt. De rechters en raadsheren zijn gespecialiseerd in het (in vloeiend Engels) oordelen over grote internationale geschillen. De uitspraak is eveneens in het Engels. De griffiekosten voor een procedure bij de NCC zijn wel hoger dan bij de gewone rechtbank. Naast het voeren van een reguliere procedure, is er ook een mogelijkheid om een kort geding procedure in het Engels te voeren (inclusief hoger beroep mogelijkheid). Nu de NCC ruim drie jaar geleden is opgericht, is het tijd om de balans op te maken: wat is er de afgelopen drie jaar gebeurd?  

Het aantal zaken is tot nu toe beperkt is geweest: in de periode 2019-2021 zijn er elf zaken behandeld. Bij deze elf procedures waren maar liefst zestien niet-Nederlandse partijen betrokken. De procedures zijn allen binnen een jaar afgerond en het merendeel van deze procedures is zelfs binnen acht weken (!) afgerond. De beloftes van snelle en internationale procedures is de NCC in deze periode dus in ieder geval nagekomen.

Wij verwachten dat de NCC de komende jaren meer zaken zal behandelen. Sinds kort kunnen namelijk ook bepaalde intellectuele eigendomszaken door de NCC behandeld worden. U kunt nu dus ook bijvoorbeeld voor uw auteurs-, handelsnaam- en merkenrechtelijke geschillen onder bepaalde voorwaarden terecht bij de NCC. Voor meer informatie over de behandeling van intellectuele eigendomszaken door de NCC en de voorwaarden waaronder dit mogelijk is, zie hierbij de factsheet van de NCC zelf over dit onderwerp.

Let wel: een simpele rechtskeuze voor de “Courts of Amsterdam” is niet genoeg om bij de NCC te kunnen procederen. Partijen moeten expliciet op schrift hebben afgesproken dat de procedure voor de NCC zal worden gevoerd en in de Engelse taal. Op de website van de NCC is een modelclausule gepubliceerd waar partijen gebruik van kunnen maken, zie daarvoor deze link. Bovendien moet de specifieke zaak geschikt zijn voor een procedure bij de NCC: er moet sprake zijn van een burgerlijke of handelszaak die ligt binnen de autonomie van de partijen en de zaak moet betrekking hebben op een internationaal geschil.  

Geïnteresseerd geraakt in de NCC en benieuwd wat de voor- en nadelen zijn van de NCC in vergelijking met normale overheidsrechtspraak of bijvoorbeeld arbitrage? Neem contact op met Suzanne Poutsma en Merel van Bunge en zij vertellen u graag meer over de NCC.

Contact

Advocaat

Suzanne Poutsma

Expertises:  Litigation,Arbitrage,Contractenrecht ,IT-recht, Technologie, media en telecom, Commerciële contracten,Procesfinanciering,

Advocaat

Merel van Bunge

Expertises:  Privacyrecht,IT-recht,Contractenrecht ,Arbitrage, Technologie, media en telecom, Commerciële contracten,

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Heeft u vragen over de informatie op deze pagina?

Neem contact op via onderstaand telefoonnummer of stuur ons een e-mail.

Toon alle contactgegevens

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.