Kwartaalupdate bestuurders- en beroepsaansprakelijkheid Q1 2021

09 apr '21

Auteur(s): Vincent Terlouw,

Het eerste kwartaal 2021 zit erop en de lente staat voor de deur. Met het vooruitzicht op beter weer en terrassen die weer open mogen, blikken we nog eenmaal terug op de eerste donkere drie maanden van dit jaar. Bijgaand tref je aan de kwartaalupdates van de in het eerste kwartaal 2021 gepubliceerde uitspraken op het gebied van beroeps- en bestuurdersaansprakelijkheid. 

In de kwartaalupdate bestuurdersaansprakelijkheid wordt ingegaan op:

  1. Een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden waarin een bestuurder aansprakelijk wordt gehouden door een curator vanwege schending deponeringsplicht, maar waarin deze bestuurder zelf de curator zowel q.q. als pro se aansprakelijk stelt voor de verkoop van verpande bedrijfsvoorraad.
  2. Een leverancier die een bestuurder op grond van schending van de Beklamel-norm aanspreekt wegens het frustreren van het eigendomsvoorbehoud
  3. Een zaak waarin de bestuurders niet aansprakelijk zijn uit hoofde van artikel 2:248 BW, maar wel vanwege selectieve betaling
  4. Een bestuurdersaansprakelijkheidsclaim vanwege het verkopen van de activa aan gelieerde vennootschappen, onder verrekening van niet-opeisbare intercompany vorderingen en
  5. Een (voormalig) bestuurder die zijn medebestuurders ex artikel 2:9 BW, 2:8 BW en 6:162 BW aansprakelijk houdt voor de door hem geleden schade.  

In de kwartaalupdate beroepsaansprakelijkheid – dit keer geschreven door Vincent Terlouw, Thomas Munnik en Annerieke Meerkerk – komt de hiervoor onder punt 1 genoemde uitspraak ook aan de orde, maar dan uiteraard besproken vanuit het oogpunt van de jegens de curator pro se ingestelde beroepsaansprakelijkheid. Verder een drietal uitspraken waarin de (beweerdelijke) aansprakelijkheid van een accountant aan de orde is. Verder nog een uitspraak waarin de aansprakelijkheid van een belastingadvieskantoor wordt behandeld en als afsluiter een uitspraak waarin gesteld wordt dat een deurwaarderskantoor aansprakelijk zou zijn voor het niet tijdig aanbrengen van een dagvaarding.

Kwartaalupdate Bestuurdersaansprakelijkheid

Kwartaalupdate Beroepsaansprakelijkheid

Contact

Advocaat, Partner

Vincent Terlouw

Expertises:  Faillissementsrecht,Litigation,Ondernemingsrecht,Bestuurders- en beroepsaansprakelijkheid, Bedrijven in moeilijkheden,

+31 6 5112 0296 v.terlouw@ploum.nl LinkedIn

Aankomende events

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.