Investeringen in zonne-energie en het voorkomen van witwassen: groeiende zorg voor gemeenten

03 sep '19

Onlangs werd duidelijk dat een aantal Nederlandse gemeenten zich zorgen maakt over de herkomst van de geldstromen die in de duurzame energie sector, en dan met name bij zonne-energie projecten, om gaan.

De reikwijdte (en handhaving) van de wet- en regelgeving op het gebied van het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme neemt steeds verder toe, waardoor meer en meer personen en ondernemingen moeten gaan voldoen aan de vereisten die onder meer op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (Wwft) worden gesteld. Uitbreiding van de reikwijdte, draagt het risico in zich dat er gezocht wordt naar alternatieven om, onder andere,  gelden wit te wassen. Gemeenten hebben aanleiding te vermoeden dat de zonne-energie sector een mogelijk alternatief zou kunnen bieden. Dit vermoeden komt voort uit de enorme toename van zonne-energie projecten en de betrokkenheid van (buitenlandse) investeerders bij dergelijke projecten.

Gemeente screent ontwikkelaars van zonneparken

Een toenemend aantal gemeenten screent inmiddels ontwikkelaars van zonneparken op integriteit en de verwachting, zo blijkt onder meer uit een artikel dat onlangs in Het Financieele Dagblad werd gepubliceerd, is dat deze trend zich de komende tijd zal voortzetten. Gemeenten maken daarbij gebruik van hun bevoegdheden op grond van de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob).

Het Bureau Bibob is belast met de uitvoering van de screening  en onderzoekt daarbij op verzoek van de gemeente in kwestie of er een integriteitsrisico kan bestaan bij de verlening van bijvoorbeeld een vergunning. Het integriteitsrisico zou in zo’n geval kunnen bestaan uit het misbruik maken van de vergunning, door investeerders (al dan niet bewust) de mogelijkheid te bieden gelden wit te wassen.

Screening van ontwikkelaars (en mogelijk investeerders) kan een impact hebben op zonneprojecten. Niet alleen vanwege het tijdsbeslag, en dus vertraging, dat een dergelijke screening met zich brengt, het kan er ook toe leiden dat vergunningen niet worden verleend of eventueel weer worden ingetrokken.

Investeerders moeten zich tijdig voorbereiden

Het wordt voor ontwikkelaars daarom steeds belangrijker zich voor te bereiden op een eventuele screening op grond van de Wet Bibob en daar bij de tijdsplanning en het selecteren en benaderen van eventuele investeerders rekening mee te houden. Voorbereiding kan bijvoorbeeld plaatsvinden door het op voorhand in detail in kaart brengen van (toekomstige) geldstromen en het zelf actief screenen van mogelijke investeerders.

De specialisten van Ploum kunnen u adviseren over uw rechten en plichten en kunnen u bijstaan bij het uitvoering geven aan de Wet Bibob verzoeken. Daarnaast kunnen onze specialisten u adviseren over uw verplichtingen uit hoofde van de Wwft en andere integriteitswetgeving, zowel nationaal als internationaal. Ook kunnen zij u richting geven en assisteren bij de selectie van investeerders.

Contact

Advocaat, Partner

Maayke Maas-Cooymans

Expertises:  Bestuursrecht, Omgevingsrecht, Energierecht, Milieurecht , Energie, Handhaving en sancties, BRZO,

Advocaat, Partner

Stephan Sluijters

Expertises:  Ondernemingsrecht, Energierecht, Fusies en Overnames, Energie,

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Economisch strafrecht, Bestuursrecht, Afvalstoffenrecht, Milieurecht , Cybersecurity , Transport en Logistiek, BRZO, Handhaving en sancties,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.