Europees onderzoek: registreren van merken, modellen en octrooien leidt tot omzetstijging

03 mrt '21

Auteur(s): Michelle Roosma,

Het Bureau voor intellectueel eigendom van de Europese Unie (EUIPO) heeft in samenwerking met het Europees Octrooibureau (EOB) een rapport gepubliceerd waarin de rol van intellectuele-eigendomsrechten (IE-rechten) bij Europese ondernemingen is onderzocht. De uitkomst: het registreren van merken, modellen en octrooien brengt bedrijven niet alleen strategische waardevermeerdering, maar ook omzetstijging.

Strategische waarde intellectuele-eigendomsrechten

Een van de belangrijkste redenen om een merk, model of octrooi te registreren is dat een bedrijf door registratie een exclusief recht verkrijgt. Het registreren van deze IE-rechten verloopt via het first to file-principe. Bij de registratie van een merk houdt dat bijvoorbeeld in dat derden hetzelfde merk niet meer kunnen registreren voor dezelfde of soortgelijke waren en/of diensten. Het woordmerk Coca-Cola registreren voor frisfranken zit er voor een nieuwe marktoetreder bijvoorbeeld niet meer in. Het voordeel van zo’n exclusief recht is dat het de merkhouder de mogelijkheid geeft om te bouwen aan bekendheid op de markt, er een kwaliteitsgarantie aan het merk kan worden gegeven en goodwill onder het merk kan worden opgebouwd.

Financiële waarde intellectuele-eigendomsrechten

Het recente rapport van het EUIPO en het EOB bevestigt dat ondernemingen met een gezonde intellectuele-eigendomsportefeuille op economisch gebied beter presteren dan bedrijven die geen merken, modellen of octrooien hebben geregistreerd. De belangrijkste conclusies uit het onderzoek zijn:

  • bedrijven met geregistreerde IE-rechten hebben gemiddeld 20% meer omzet per werknemer dan bedrijven zonder IE-rechten;
  • houders van alleen merkregistraties hebben een 56% hogere omzet per werknemer. Een combinatie van het hebben van merken, modellen en octrooien kan zelfs leiden tot een omzetstijging van meer dan 60%.

Uit het gepubliceerde onderzoek blijkt verder dat maar 9% van de onderzochte MKB-ondernemingen IE-rechten hebben geregistreerd. Daartegenover staat dat 60% van de grote ondernemingen in het bezit zijn van een geregistreerd merk, model of octrooi. Vooral voor het MKB valt er dus nog een hoop te halen als het aankomt op het verbeteren van de verschillende portefeuilles.

Team intellectuele eigendom van Ploum

Het onderzoek van het EUIPO toont aan dat het registeren van merken, modellen en octrooien een direct meetbaar voordeel tot gevolg heeft: het registeren van zulke IE-rechten leidt tot omzetverhoging. Het team intellectuele eigendom van Ploum kan u adviseren en assisteren over de registratie van uw IE-rechten en de opbouw van een duurzame merken- en modellenportfolio. Neem voor vragen gerust contact op met een van de juristen uit ons team intellectuele eigendom.

Contact

Expertises:  Intellectuele Eigendom,Merk- en modelregistratie,

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Heeft u vragen over de informatie op deze pagina?

Neem contact op via onderstaand telefoonnummer of stuur ons een e-mail.

Toon alle contactgegevens

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.