ACM biedt mogelijkheid om kartelzaken te schikken

14 aug '15

[vc_row full_width="" parallax="" parallax_image=""][vc_column width="1/1"][vc_column_text]

Boetes voor producenten natuurazijn en hun medewerkers

Op 11 augustus publiceerde de Autoriteit Consument en Markt (“ACM”) een besluit waarin zij vaststelt dat twee producenten van natuurazijn het kartelverbod hebben overtreden door verboden afspraken te maken over de verdeling van klanten. Een van de twee producenten (Carl Kühne) is aan een boete ontsnapt, omdat zij uit eigen beweging melding heeft gemaakt van de overtreding. Aan de andere producent (De Burg) heeft de ACM een boete van € 1,81 miljoen opgelegd. Daarnaast heeft de ACM persoonlijke boetes van respectievelijk € 16.000 en € 54.000 opgelegd aan twee medewerkers van De Burg, vanwege hun betrokkenheid bij de verboden afspraken. Twee betrokken medewerkers en een bestuurder van Carl Kühne hebben vanwege het clementieverzoek een persoonlijke boete ontlopen.

Vereenvoudigde afdoening

Bijzonder aan deze zaak is dat de boetes voor De Burg en haar medewerkers zijn verlaagd, omdat zij hebben meegewerkt aan een vereenvoudigde afdoening. Naar aanleiding van het onderzoeksrapport hebben De Burg en haar medewerkers duidelijk en ondubbelzinnig verklaard dat zij de overtreding erkennen en instemmen met de hoogte van de boete. Daardoor kan de ACM volstaan met een relatief kort besluit en komt de procedure relatief snel tot een eind. In ruil voor hun medewerking hebben De Burg en haar medewerkers ieder 10% boetevermindering gekregen. Op die manier is de zaak als het ware geschikt.

Bouwfraude

Het is voor het eerst sinds de bouwfraude dat de ACM een zaak op een vereenvoudigde wijze afdoet. De nu gehanteerde methode lijkt sterk op de werkwijze die de Europese Commissie al enkele jaren hanteert. In 2008 publiceerde de Commissie al een mededeling waarin zij de schikkingsprocedure introduceerde. De ACM heeft hier nog geen beleidsdocument over gepubliceerd, maar het besluit in bovenstaande zaak vormt mogelijk de opmaat daarvoor.

Advies of bijstand nodig?

De mededingingsrechtspecialisten van Ploum kunnen u adviseren over en bijstaan in procedures zoals de bovengenoemde. Bovendien heeft Ploum een team Bestuurlijke boetes, waarin de strafrecht- en bestuursrechtspecialisten hun kennis van en ervaring met bestuurlijke boetes bundelen. Als u hier meer informatie over wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen met Frank Barendrecht.

Contact

Advocaat

Frank Barendrecht

Expertises:  Mededingingsrecht, Zorg, Handhaving en sancties, E-health,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.