https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Samenwerken_Teams_Overeenkomst/pexels-fauxels-3184306.jpg

Bijzondere bevoegdheid van de OR: het instemmingsrecht

13 nov '24

Auteur(s): Astrid van Toledo, Daniël van Gerven

De OR heeft bepaalde belangrijke bijzondere bevoegdheden. In eerdere blogs zijn wij ingegaan op het adviesrecht en het instemmingsrecht van de OR. De belangrijkste overige rechten van de OR zijn in dit blog aan de orde gekomen. Het instemmingsrecht is een van de belangrijkste bevoegdheden van de OR en geeft de OR de mogelijkheid om direct invloed uit te oefenen op bepaalde besluiten die de arbeidsomstandigheden, beloningsstructuren en andere belangrijke aspecten van en op het werk beïnvloeden.

In dit blog gaan we in op de belangrijkste instemmingsrechten van de OR en de gang van zaken als een ondernemer een instemmingsplichtig besluit wenst te nemen.

Wat zijn instemmingsrechten?

Instemmingsrechten zijn vastgelegd in artikel 27 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Dit artikel bepaalt dat de ondernemer voor bepaalde voorgenomen besluiten de instemming van de OR nodig heeft. Als de OR geen instemming verleent, kan het besluit in principe niet worden uitgevoerd. In dat geval kan de ondernemer wel proberen om toestemming van de kantonrechter te krijgen om het besluit toch te nemen. Het doel van instemmingsrechten is om de OR invloed te geven op besluiten die direct de werkomstandigheden en de positie van werknemers raken.

De belangrijkste instemmingsrechten van de OR

De OR heeft instemmingsrecht bij besluiten met algemene strekking op diverse terreinen, zoals:

  1. Arbeidsvoorwaarden en beloningssystemen
    Bepaalde besluiten die de beloning van werknemers of arbeidsvoorwaarden raken, zoals een winstdelingsregeling, een spaarregeling en pensioenregeling, vereisen de instemming van de OR. De OR gaat echter niet over de primaire arbeidsvoorwaarden.
  2. Arbeidsomstandigheden en veiligheid
    Besluiten die de arbeidsomstandigheden en veiligheid betreffen, zoals het invoeren van (nieuwe) veiligheidsmaatregelen, werktijden, pauzeregels en arbeidsomstandighedenbeleid, vereisen ook instemming van de OR.
  3. Personeelsbeoordeling en functiewaardering
    Besluiten die gaan over de manier waarop werknemers worden beoordeeld, bijvoorbeeld nieuwe beoordelingssystemen of functiewaarderingsmethoden, vallen onder het instemmingsrecht van de OR.
  4. Regelingen op het gebied van arbeidstijden
    De OR heeft instemmingsrecht bij besluiten over arbeids- en rusttijdenregelingen en vakantieregelingen. Dit omvat zaken zoals ploegendiensten, overwerkbeleid en flexibele werktijden.
  5. Privacy en monitoring van werknemers
    Besluiten over het verwerken en beschermen van persoonsgegevens van werknemers vallen ook onder het instemmingsrecht van de OR. Denk hierbij aan camera’s op de werkvloer, monitoringsoftware en beleid voor e-mailgebruik.

Procedure en gevolgen van het ontbreken van instemming

Wanneer de OR instemmingsrecht heeft, kan de ondernemer niet zomaar eenzijdig een besluit doorvoeren. De procedure voor het nemen van een instemmingsplichtig besluit is als volgt:

  1. Voorstel: De ondernemer doet een voorstel aan de OR en legt uit waarom het besluit wenselijk of noodzakelijk is.
  2. Overleg: De OR bespreekt het voorstel en stelt eventueel vragen om de gevolgen voor de werknemers in kaart te brengen.
  3. Besluit tot (weigering) instemming: De OR stemt in met het voorstel of weigert de instemming.

In geval van een weigering, wordt in de praktijk vaak geprobeerd om via overleg en aanpassingen alsnog tot overeenstemming te komen. Als de OR geen instemming verleent en de ondernemer zonder deze instemming toch het besluit neemt, is dit besluit nietig als de OR schriftelijk een beroep op deze nietigheid doet. De OR moet deze nietigheid inroepen binnen een maand nadat het besluit hem is medegedeeld of – als geen mededeling heeft plaatsgevonden – hem is gebleken dat de ondernemer uitvoering aan het besluit geeft. Bij geweigerde instemming kan de ondernemer ook de kantonrechter vragen om toestemming te verlenen om het besluit toch te nemen. De kantonrechter zal dan beoordelen of de OR in redelijkheid de instemming heeft kunnen weigeren.

Instemming onder voorwaarden?

In de praktijk komt het ook voor dat de OR aan de instemming bepaalde voorwaarden verbindt. Als de ondernemer aan de gestelde voorwaarden tegemoet komt, wordt instemming geacht te zijn gegeven. Een ondernemer betoogde in een zaak voor de kantonrechter Amsterdam uit 2023 dat instemming onder voorwaarden niet mogelijk is, omdat de WOR hier niet in voorziet. De kantonrechter bevestigde echter dat deze praktijk wél toegestaan is. Hoewel de WOR officieel alleen de keuzes ‘wel instemming’ of ‘geen instemming’ kent, betekent dit niet dat de OR geen voorwaarden mag stellen. Het moet wel duidelijk zijn dat als de ondernemer niet aan de voorwaarde voldoet, de OR zijn instemming niet verleent.

Tot slot

De instemmingsrechten van de OR zijn een belangrijk instrument bij het waarborgen van werknemersbelangen binnen organisaties. Door het instemmingsrecht kan de OR invloed uitoefenen op bepaalde besluiten die direct gevolgen hebben voor onder andere bepaalde arbeidsvoorwaarden, arbeidsomstandigheden, werktijden, privacy, en personeelsbeoordeling.

Meer weten?

Neem dan contact op, schrijf u in voor onze nieuwsbrief of kijk eens naar ons trainingsaanbod met cursussen medezeggenschap voor ondernemingsraden en ondernemers. 

Contact

Advocaat

Astrid van Toledo

Expertises:  Arbeidsrecht, Medezeggenschapsrecht,

Advocaat, Partner

Daniël van Gerven

Expertises:  Arbeidsrecht, Medezeggenschapsrecht, Finance, Interne onderzoeken,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.