30 mei '23
Pesten, roddelen, (seksuele) intimidatie, discriminatie en bedreiging … ongewenste omgangsvormen die kunnen plaatsvinden op elke werkvloer. Uit onderzoek blijkt zelfs dat ruim 1,2 miljoen werknemers hiermee (op dagelijkse basis) te maken hebben. De gevolgen voor deze werknemers zijn groot, zij kunnen door psychosociale arbeidsbelasting (volledig) uitvallen. Werkgevers zijn dan ook op grond van huidige wetgeving al verplicht om het risico hierop zoveel mogelijk te voorkomen.
Tweede Kamerlid Wim-Jan Renkema* is van mening dat vertrouwenspersonen een grote rol kunnen spelen bij het beperken van (de gevolgen van) ongewenste omgangsvormen. Daarom heeft hij een wetsvoorstel ingediend dat werkgevers – kort en goed - verplicht tot het instellen van een dergelijke functionaris. Hieronder zal ik kort uiteenzetten wat het wetsvoorstel inhoudt en wat het betekent voor werkgevers als de Eerste Kamer eveneens instemt. Zie hiervoor ook het artikel wat wij eerder aan dit onderwerp hebben gewijd.
Het wetsvoorstel bevat de volgende belangrijke onderdelen:
De Tweede Kamer heeft deze wet aangenomen en het is nu aan de Eerste Kamer om dit voorstel op kwaliteit te toetsen (rechtmatigheid, uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid). De Eerste Kamer kan hiertoe vragen stellen aan de initiatiefnemer en zal vervolgens voor óf tegen invoering van de wet stemmen.
Ten slotte is het nog van belang om te benoemen dat de wet waarschijnlijk gefaseerd in werking zal treden – dat wil zeggen dat grote werkgevers (met meer dan een paar honderd werknemers) als eerste aan de plicht moeten voldoen. En dat de Arbeidsinspectie de bevoegdheid krijgt om bij niet-naleving van de verplichting (i) een ‘eis tot naleving’ op te leggen en uiteindelijk (ii) een bestuurlijke boete (van tussen de € 1.500 en de € 3.000).
Hierboven werd al even kort gerefereerd aan de verplichtingen die een werkgever onder het huidige recht heeft om ongewenste omgangsvormen en psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen. Concreet houdt dit in dat de werkgever:
Op dit moment is het voor werkgevers (ongeacht het aantal in dienst zijnde werknemers) niet verplicht om een vertrouwenspersoon in te stellen. Dit zal – als de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel – veranderen. Maar ook zonder de wettelijke verplichting kan het instellen van een vertrouwenspersoon helpen om ongewenste omgangsvormen tegen te gaan. Daarnaast is een werkgever wel verplicht om te inventariseren in hoeverre het risico op psychosociale belasting bestaat én om hiertegen maatregelen in te voeren.
Wilt u meer weten over wat u kunt doen bij ongewenste omgangsvormen? Neem dan contact op met één van onze advocaten uit het team Arbeidsrecht. Wij denken graag met u mee!
*De verdediging van het wetsvoorstel is per 26 januari 2022 overgenomen door Tweede Kamerlid Senna Maatoug.
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
21 okt 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.