https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Samenwerken_Teams_Overeenkomst/pexels-photo-3810796.jpeg

Medezeggenschap in 2023: een aantal interessante uitspraken

29 dec '23

Auteur(s): Michelle Westhoeve

Aan het eind van december worden er allerlei jaaroverzichten gepubliceerd: de beste boeken, de mooiste muziek en de belangrijkste gebeurtenissen in het nieuws. Wij blijven natuurlijk niet achter en geven hierbij een zeker niet volledig overzicht van enkele interessante uitspraken op het gebied van medezeggenschap in het afgelopen jaar.

Adviesrecht

  • Hoge Raad: groepsgewijze inlening van arbeidskrachten is altijd adviesplichtig

We schreven er al eerder een blog over: in november 2023 oordeelde de Hoge Raad dat een (voorgenomen) besluit tot het groepsgewijze werven en inlenen van arbeidskrachten altijd adviesplichtig is. Eerder vond de Ondernemingskamer nog dat dit alleen zo was bij afwijkingen van het normale beleid, maar de Hoge Raad ziet dat anders. Belangrijk dus voor elke organisatie die werkt met groepen uitzendkrachten of gedetacheerden.

  • Ondernemingskamer: schrappen van één functie kan belangrijke organisatiewijziging zijn

In maart 2023 oordeelde de OK dat ook het schrappen van slechts één functie toch kan kwalificeren als een belangrijke organisatiewijziging, waarvoor de ondernemer advies moet vragen. In dit geval ging het om een Senior Solution Sales Manager die boventallig zou worden. Door dit besluit zou er in feite een managementlaag worden geschrapt en zou er door het verdelen van de taken een zodanig gewijzigde opzet van de salesafdeling plaatsvinden, dat deze wijziging als ‘belangrijk’ kwalificeerde.

Instemmingsrecht

Een organisatie wilde niet langer van Goede Vrijdag een vaste vrije dag maken, maar deze dag omzetten naar vrij besteedbare verlofuren. De OR gaf geen instemming, waarop een procedure volgde. De rechter oordeelde dat de OR de instemming niet had mogen onthouden: de achterbanraadpleging waarop de OR zich beriep was niet representatief, de OR had de belangen van de ondernemer (o.a. roosterproblemen en werkdruk) onvoldoende meegewogen en de wijziging pakt in principe positief uit voor het personeel, dat nu zelf kan kiezen wanneer zij vrij willen zijn.

In november 2023 moest de rechtbank Overijssel oordelen over de vraag of een OR wel of niet had ingestemd met de wijziging van een middelloonregeling naar een beschikbarepremieregeling. De betrokken werknemers voerden aan dat het medezeggenschapstraject niet naar behoren was doorlopen, onder andere omdat de OR nooit een schriftelijk instemmingsverzoek had ontvangen. De rechter oordeelde echter dat er bij deze onderneming een cao gold, op basis waarvan de pensioenregeling ook kon worden gewijzigd. De werknemers waren op basis van de cao al gebonden aan de wijziging, ongeacht of de OR hiermee had ingestemd.

Tijdens een staking plande een vervoersorganisatie haar werkwillige chauffeurs in op andere diensten dan waar zij oorspronkelijk voor stonden ingeroosterd. De OR claimde instemmingsrecht. De rechter was het daar niet mee eens: een ‘regeling’ in de zin van de WOR moet een besluit zijn dat voor langere tijd, of met een zekere duurzaamheid, moet gelden in de onderneming. Een staking is een incidentele situatie en de roosterwijziging daarmee ook. Het besluit was dus niet instemmingsplichtig.

Onze terugblik en medezeggenschap in 2024

Al met al weer een interessant jaar voor de medezeggenschap, al was dit uiteraard slechts een greep uit de verschillende uitspraken. Daarnaast geldt natuurlijk dat veel medezeggenschapsdiscussies uiteindelijk samen worden opgelost, in plaats van door de rechter.

Ook Ploum heeft in 2023 veel over medezeggenschap geadviseerd én in sommige gevallen geprocedeerd, bijvoorbeeld bij reorganisaties, M&A-trajecten, overgang van onderneming en allerlei wel en niet instemmingsplichtige aangelegenheden. Daarnaast heeft ons team diverse cursussen binnen en buiten ons kantoor gegeven over medezeggenschap. Ook in 2024 staan wij weer klaar om bestuurders, ondernemingsraden en alle andere betrokkenen bij de medezeggenschap te adviseren.

Meer weten over medezeggenschap? Klik hier voor onze andere blogs over dit onderwerp. U kunt zich ook inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Vragen over medezeggenschap? Neem dan contact op met onze specialisten uit het team Arbeidsrecht. We denken graag met u mee!

Contact

Advocaat

Michelle Westhoeve

Expertises:  Arbeidsrecht, Privacyrecht, Medezeggenschapsrecht, Transport en Logistiek, Bedrijven in moeilijkheden,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.