08 nov '23
Het adviesrecht van de ondernemingsraad bij het groepsgewijs inlenen van arbeidskrachten heeft een grotere reikwijdte dan aanvankelijk werd gedacht. Dat heeft de Hoge Raad recent overwogen in de procedure tussen Albert Heijn e-Commerce en haar ondernemingsraad. Het arrest heeft grote gevolgen voor de praktijk.
In dit artikel bespreken we het adviesrecht bij het groepsgewijs werven of inlenen van arbeidskrachten aan de hand van de procedure tussen AH e-Commerce en haar ondernemingsraad. Daarbij gaan we in op de vraag wat het groepsgewijs werven of inlenen van arbeidskrachten inhoudt, het oordeel van de Ondernemingskamer, het arrest van de Hoge Raad en bespreken we tot slot de gevolgen voor de praktijk.
Het gaat om het op grotere schaal aantrekken of inhuren van arbeidskrachten. Het groepsgewijs werven van arbeidskrachten heeft betrekking op incidentele wervingscampagnes, waarbij in afwijking van het normale aanstellingsbeleid een groep nieuwe werknemers wordt aangetrokken. De ondernemingsraad heeft een adviesrecht bij het vaststellen van het aanstellingsbeleid en ongewone afwijkingen daarvan.
Het groepsgewijs inlenen van arbeidskrachten ziet op het daadwerkelijk inhuren van groepen uitzendkrachten. Hieronder valt ook het aangaan van een (raam)overeenkomst met bijvoorbeeld een uitzendbureau. De vraag was of er alleen adviesrecht geldt bij ‘ongewone’ afwijkingen van het beleid, of juist bij alle vormen van groepsgewijze inlening van arbeidskrachten. De Hoge Raad kiest in de procedure van Albert Heijn e-Commerce voor het laatste.
AH E-Commerce is de online tak van Albert Heijn, waar klanten boodschappen kunnen bestellen en thuis laten bezorgen. De werkzaamheden bij AH e-Commerce worden sinds 2008 voor het overgrote deel uitgevoerd door uitzendkrachten. Tegenwoordig bestaat zelfs 90% van het personeelsbestand uit uitzendkrachten.
De uitzendkrachten worden tewerkgesteld door verschillende uitzendbureaus die zich elke twee jaar opnieuw kunnen verbinden aan AH e-Commerce via een tender. AH e-Commerce is van mening dat een besluit tot het aangaan van nieuwe overeenkomsten met de uitzendbureaus niet aan de ondernemingsraad hoeft te worden voorgelegd ter advisering. Het is immers haar standaard werkwijze. De ondernemingsraad van AH e-Commerce meent echter dat zo’n (voorgenomen) besluit wel adviesplichtig is en zij legt deze stelling voor aan de Ondernemingskamer.
De discussie gaat over de vraag of art. 25 lid 1 sub g WOR inhoudt dat de ondernemingsraad een adviesrecht heeft bij elk voorgenomen besluit tot het inlenen van arbeidskrachten of dat het moet gaan om een afwijking van het gebruikelijke aantrekkingsbeleid.
De Ondernemingskamer oordeelde in 2022 dat het moet gaan om een afwijking van het gebruikelijke aantrekkingsbeleid. In het geval van AH e-Commerce is volgens de Ondernemingskamer geen sprake van een adviesplichtig besluit. Daar worden immers sinds jaar en dag uitzendkrachten ingezet. Het sluiten van nieuwe overeenkomsten verandert hier niets aan. Ook gaat het niet om andere aantallen ten opzichte van voorgaande jaren en maken externe factoren ook niet dat het inleningsbeleid moet worden herzien.
De Hoge Raad ziet het anders. Hij overweegt in zijn arrest van 3 november 2023 dat de ondernemingsraad een adviesrecht heeft bij elk voorgenomen besluit tot het groepsgewijze inlenen van arbeidskrachten. Er hoeft geen sprake te zijn van een afwijking van het normale aantrekkingsbeleid. Dit brengt mee dat AH e-Commerce om advies had moeten vragen bij het (voorgenomen) besluit tot het aangaan van nieuwe overeenkomsten met de uitzendbureaus.
Het arrest van de Hoge Raad heeft veel gevolgen voor de praktijk. Waar voorheen de opvatting heerste dat enkel een adviesrecht bestond in bijzondere situaties, zal de ondernemingsraad nu vaker betrokken moeten worden als het gaat om het op grotere schaal inlenen van arbeidskrachten. Het aangaan van contracten met uitzendbureaus voor een langere periode brengt al een adviesrecht mee voor de ondernemingsraad. Dat is mogelijk lastig, want niet elke ondernemingsraad is thuis in dit onderwerp. Het is dan ook verstandig om al in een vroeg stadium de ondernemingsraad te betrekken zodat vragen en onduidelijkheden al vroegtijdig ondervangen kunnen worden.
Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen? Neem dan contact op met ons Team Arbeidsrecht. Wij denken graag met u mee.
Meer weten over het adviesrecht en andere rechten van de ondernemingsraad? Hier vindt u onze andere blogs over medezeggenschap.
09 okt 24
07 okt 24
27 sep 24
13 sep 24
13 aug 24
13 aug 24
19 jul 24
17 jul 24
11 jul 24
02 jul 24
01 jul 24
21 jun 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.