https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Douane_en_Logistiek/container-789488_1920.jpg

Interview Jeroen Zandt: Wie is er verantwoordelijk bij ladingsschade?

13 mei '24

Auteur(s): Ploum

Toen Jeroen Zandt 25 jaar geleden afstudeerde in de advocatuur wilde hij zich specialiseren in octrooirecht. Tot hij een baan in zeerecht aangeboden kreeg. De snelle praktijk met veel actie, kort gedingen en korte procedures sprak hem aan. Niettemin houdt hij er ook van om af en toe in een langdurig schaakspel verzeild te raken, waarbij diepgaand inzicht en een strategische benadering essentieel zijn. Inmiddels is hij partner bij Ploum met een expertise in handels- en transportrecht en verzekeringen. 

“Ik heb bij veel verschillende advocatenkantoren gewerkt. Voordat ik bij Ploum aan de slag ging runde ik met twee compagnons Codex Mulder, een klein nichekantoor met een specialisatie in handels- en transportrecht en verzekeringen. We hadden geen douanerecht in huis, terwijl onze cliënten daar wel behoefte aan hadden. Daarvoor huurden we Ploum dan in. Mijn overstap voelt daardoor heel natuurlijk, zowel voor mijn cliënten als mij. Nu werk ik in kernteams met de collega’s die ik voorheen inhuurde.”

Wie is verantwoordelijk?

“Een hoop transportzaken waar mijn team en ik ons mee bezighouden, gaan over handel in goederen, bijvoorbeeld voedsel, of olie. Typische zaken waarmee we te maken krijgen zijn ladingsschades. Onze cliënten transporteren hun spullen de hele wereld over. Dan kan er weleens wat misgaan, vooral als je in grote volumes handelt. Denk aan zeevracht die beschadigd raakt, verloren gaat, overboord slaat of gestolen wordt. Wij onderzoeken dan welke partij aansprakelijk gesteld kan worden en dienen claims in. Een deel van onze cliënten bestaat uit ladingsverzekeraars. Deze verzekeraars vergoeden in eerste instantie de schade, maar gaan vervolgens via ons op zoek naar de partij op wie de schade verhaald kan worden.”

“Onze cliënten transporteren hun spullen de hele wereld over, dat gaat weleens mis”

Winst of verlies

“Veel problemen op dit gebied kun je voorkomen door op tijd een deskundige in te schakelen, zowel een expert voor het feitenonderzoek als een advocaat ter afdekking van de juridische belangen. Een tip die ik cliënten graag meegeef: wacht niet totdat de boel escaleert, maar schakel een advocaat in zodra iets mis dreigt te gaan. Een veelgemaakte fout is denken dat je het zelf kunt oplossen met een mailtje, maar ik maak regelmatig mee dat de inhoud van zo’n mail later in het nadeel van de cliënt werkt. Bijvoorbeeld omdat de stellingen die in de mail staan gebaseerd zijn op Nederlands recht, terwijl in het geschil het recht van een ander land van toepassing is. Op dat soort details win of verlies je een zaak.”

Typisch Ploum

“Wat meespeelde bij mijn overstap naar Ploum is dat het kantoor oog heeft voor de menselijke maat. Alle advocaten en juristen kennen hun cliënten en hun behoeften en hebben daar goed contact mee. Dat Ploum die belofte waar kan maken als groot kantoor vind ik bijzonder. Ik heb inmiddels best wat kantoren van binnen gezien en durf te zeggen dat Ploum hier onderscheidend in is.”

Contact

Advocaat, Partner

Jeroen Zandt

Expertises:  Transportrecht, Litigation, Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht, Transport en Logistiek,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.