18 jul '22
Op 3 mei 2022 heeft de Europese Commissie een voorstel voor de ‘’European Health Data Space’’ (EHDS) gelanceerd. De EHDS bouwt voor op de AVG en andere recente Europese (concept) regelgeving met betrekking tot data. Naast dat de EHDS handvaten kan bieden voor burgers om hun gezondheidsdata te kunnen inzien en het delen van gezondheidsgegevens over landsgrenzen heen, biedt de EHDS onder meer een raamwerk om niet-identificeerbare gezondheidsdata te kunnen gebruiken voor onderzoek en innovatie. Onderzoekers zullen dan gemakkelijker toegang kunnen krijgen tot grote hoeveelheden data van hoge kwaliteit. Dit zou kunnen zorgen voor goedkopere en meer efficiënte toegang tot relevante onderzoeksdata. Wel moet hiervoor een ‘’gegevensvergunning’’ worden aangevraagd bij een op te richten instantie.
De EHDS is onder meer ingegeven door de behoefte aan gebruik van digitale diensten in de gezondheidszorg en toegang tot gezondheidsinformatie in de coronapandemie. Over de AVG en onderzoek m.b.t. COVID-19 schreven wij eerder al een blog. Houders van gezondheidsgegevens zullen volgens de EHDS onder andere de volgende categorieën van elektronische data beschikbaar stellen voor ‘’secundair gebruik’’:
Iedere persoon of rechtspersoon mag een aanvraag doen om toegang te krijgen tot de data. Deze aanvraag moet bestaan uit een aantal onderdelen. In de aanvraag moet onder meer worden beschreven voor welk doel de gegevens gebruikt zullen worden, een beschrijving van de aangevraagde elektronische gezondheidsgegevens, in welk format men de data zou willen en uit welke lidstaten de gegevens worden aangevraagd. Ook moet hierbij een beschrijving worden gegeven van de beveiligingsmaatregelen die worden genomen, om ervoor te zorgen dat de data niet voor andere doeleinden wordt gebruikt en de rechten en belangen van de datahouder en de betrokken natuurlijke personen te beschermen.
Als mogelijke doelen waarvoor een vergunning kan worden verkregen, zijn onder andere genoemd:
Deze aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door een ‘’health data access body’’. Dit orgaan toetst of de aanvraag voldoet aan een van de doelen waarvoor toegang tot de data wordt verleend. Ook toetst dit orgaan of aan alle vereisten is voldaan om toegang te krijgen. Indien dit het geval is, zal de access body onder bepaalde voorwaarden een gegevensvergunning afgeven. Hoe de health data access body er in Nederland uit zal komen te zien, is nog niet bekend.
Het voorstel van de Europese Commissie wordt besproken door de Raad en het Europees Parlement, voordat verdere stappen kunnen worden gezet. Door de European Data Protection Board (EDPB) en de European Data Protection Supervisor (EDPS) is – vanuit privacyrechtelijk oogpunt – kritiek geuit op het voorstel. Daarnaast hebben de EDPB en de EDPS een aantal wijzigingen voorgesteld. Het is denkbaar dat deze kritieken en voorstellen bij het verdere wetgevingsproces worden meegenomen en het voorstel dus nog gaat wijzigen.
Wilt u meer weten over de European Health Data Space? Of heeft u vragen over de regels onder de huidige privacy- en gezondheidswetgeving voor het gebruik van gezondheidsgegevens voor wetenschappelijk onderzoek? Of het anderszins delen van gezondheidsgegevens met andere zorgverleners of de omgang met digitale gezondheidsdossiers? Neem dan contact op met ons privacy team via privacy@ploum.nl of via e-health@ploum.nl.
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
21 okt 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.