https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Finance_Geld/pexels-anna-shvets-4482900.jpg

3 tips voor een goede NDA

14 okt '22

De non-disclosure agreement , ofwel de “NDA” is onder start-ups een veelgebruikte overeenkomst om investeerders aan te kunnen trekken en er tegelijkertijd voor te zorgen dat anderen er niet met hun innovatieve ideeën vandoor gaan. Op het eerste gezicht lijkt een NDA niet de meest ingewikkelde overeenkomst. Toch zijn er een aantal zaken waarop goed moet worden gelet bij het sluiten van een NDA. Hieronder bespreken wij er een aantal.

  1. De eerste tip bij het sluiten van een NDA is om duidelijk in de NDA vast te leggen welke partij (en wie binnen die partij) tot geheimhouding verplicht. Wordt uzelf tot geheimhouding verplicht, uw wederpartij of beide partijen? En moet binnen de desbetreffende partij alle medewerkers toegang hebben tot de geheime informatie of slechts een beperkt aantal?
     
  2. De tweede tip bij het sluiten van een NDA is ervoor zorgen dat de definities bij de begrippen “Vertrouwelijke Informatie” en “Geheimhouden” helder worden gedefinieerd. Zorg ervoor dat alle informatie die u van plan bent te delen onder het begrip “Vertrouwelijke Informatie” valt, maar ook andere bedrijfsgevoelige informatie die u als gevolg van de NDA deelt met uw wederpartij. Zorg er daarnaast voor dat u ten aanzien van “Geheimhouden” ook opneemt dat de ontvanger van de informatie ervoor moet zorgen dat de informatie goed wordt beveiligd, zodat ook in het geval van bijvoorbeeld een cyberaanval de informatie niet of minder snel bij anderen terecht kan komen.
     
  3. De derde en laatste tip gaat over de looptijd van de vertrouwelijkheid van de informatie. Het kan zijn dat de NDA na enige tijd afloopt en partijen uiteindelijk besluiten niet met elkaar in zee te gaan. Dit maakt alleen de informatie die u heeft verstrekt in de meeste gevallen niet minder vertrouwelijk. Zorg er dus voor dat de geheimhouding ten aanzien van uw wederpartij blijft bestaan en dat de NDA niet tussentijds onderuit kan worden gehaald door een opzegging of ontbinding. Spreek in dit kader ook af of bepaalde informatie op enig moment moet worden teruggeven en hoe dit dient plaats te vinden.


Heeft u hulp nodig bij het opstellen of controleren van een NDA? Neem dan contact op met ons op via m.gardien@ploum.nl of b.schoenmaker@ploum.nl

Contact

Advocaat, Partner

Matthijs Gardien

Expertises:  Contractenrecht , Litigation, IT-recht, Cybersecurity , Privacyrecht, Start-up en Scale-up, Commerciële contracten, E-commerce,

Advocaat

Bine Schoenmaker

Expertises:  IT-recht, Privacyrecht, Contractenrecht , Technologie, Media en Telecom, Commerciële contracten,

Aankomende events

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.