02 nov '23
In Rotterdam en ook in de rest van Nederland zijn talloze ondernemingen of andere organisaties actief in de culturele sector. Voor iedere sector kunnen aanvullende regels bestaan. Ondernemen in de culturele sector is bijzonder. Specifiek voor de culturele sector geldt de Governance Code Cultuur 2019 (hierna: de Code). In dit blog willen we u bekendmaken met de achtergrond, betekenis en toepassing van de Code, en waarom het van belang is voor culturele organisaties.
De Code is ingevoerd om organisaties in de culturele sector een kader te bieden voor een goede governance: goed, verantwoord en transparant bestuur en toezicht binnen de organisatie. De Code gaat uit van een aantal algemene principes. Governance gaat ook over de continuïteit van organisaties. Een goede governance speelt een belangrijke rol in het vertrouwen en de legitimiteit die de organisaties in de buitenwereld genieten. Bewust omgaan met governance is essentieel voor de versterking van culturele organisaties en het gezond en professioneel houden van de sector.
De belangrijkste thema’s van de Code zien, naast het scheppen van culturele waarde, op integriteit, zorgvuldigheid en een goed bestuur. De principes en de aanbevelingen zijn in de Code terug te lezen en zien onder meer op de integriteit en onafhankelijkheid van bestuursleden, directieleden en toezichthouders en de vermijding van ongewenste belangenverstrengeling van voornoemde personen.
Zo wordt in de Code stilgestaan bij belangenverstrengeling en diverse waarborgen om ongewenste belangenverstrengeling te voorkomen. Van ongewenste belangenverstrengeling is sprake als de belangen een zodanige invloed op elkaar hebben dat de onafhankelijkheid van een bestuurslid, directeur of toezichthouder in het geding komt. Een aantal waarborgen zijn een periodieke benoeming van bestuursleden, directieleden en toezichthouders en het vastleggen van “spelregels” om belangenverstrengeling in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren. Naast het thema van belangenverstrengeling gaat de Code ook in op het thema van tegenstrijdig belang. Bestuursleden, directieleden en toezichthouders dienen op een transparante en zorgvuldige wijze om te gaan met tegenstrijdige belangen. Ook voor het omgaan met een tegenstrijdig belang zijn “spelregels” vastgelegd.
Hoewel toepassing van de Code niet verplicht is, komt het in de praktijk voor dat toepassing wordt verlangd in subsidieregelingen van overheden en fondsen. Zoals hiervoor kort aangegeven, bevat de Code enerzijds een aantal algemene principes en anderzijds aanbevelingen. Toepassing is dus niet vrijblijvend: organisaties die de Code toepassen passen de principes van de Code toe en lichten toe hoe zij dat hebben gedaan (pas toe én leg uit) en volgen de bij de principes gegeven aanbevelingen op en wijken daar alleen gemotiveerd van af (pas toe óf leg uit).
De naleving van de Code kan ook gevolgen hebben voor de inhoud van de statuten van de organisatie. Zo bepaalt de Code dat de maximale zittingstermijn voor bestuursleden tweemaal een periode van ten hoogste vier jaar bedraagt. Deze termijn wordt statutair vastgelegd.
Kortom, voor organisaties in de culturele sector is de Code een waardevol hulpmiddel dat hen helpt bij het realiseren van goed bestuur en toezicht en kan tevens noodzakelijk zijn voor de verkrijging van bepaalde subsidies. Het is een instrument dat niet alleen de sector versterkt, maar ook bijdraagt aan het behoud en de groei van kunst en cultuur in Nederland. Als u meer wilt weten over hoe de Code uw organisatie kan ondersteunen of als u hulp nodig heeft bij de implementatie ervan, schroom dan niet om contact met ons op te nemen.
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
21 okt 24
14 okt 24
13 okt 24
09 okt 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.