https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Bouw_en_huur/baukran-3703469_1920_(1).jpg

Duurzame bouwsector via inkoop na 2021: van ‘nice to have’ naar ‘must-have’

31 mei '21

In vervolg op de twee eerdere artikelen in het tijdschrift Bouwrecht (2018 en 2020) over duurzaam aanbesteden van bouwtenders, heeft Tjinta Terlien zich opnieuw gebogen over een aantal actuele ontwikkelingen in de transitie naar een circulaire (bouw)economie via inkoop. In dit artikel gaat zij dieper in op een aantal recente ontwikkelingen die zich op Europees en nationaal niveau hebben voorgedaan op het gebied van duurzaam inkopen als middel in de transitie naar een volledig circulaire (bouw) economie in 2050.

Circulariteit en duurzaamheid - Europees niveau

Op Europees niveau zijn door de Europese Commissie in een korte tijd verschillende mededelingen bekendgemaakt om als eerste continent ter wereld klimaatneutraal te worden, waaronder de Europese Green Deal, het Europese Green Deal Investeringsplan, het Europese Green Deal Actieplan en het ‘Fit for 55 package’. In de bekendgemaakte mededelingen wordt overheidsinkoop als krachtig middel aangemerkt in de beoogde transitie en maatregelen voorgesteld om duurzame investeringen door publieke overheden te stimuleren. Zo heeft de Europese Commissie onder meer aangekondigd in specifieke sectoren met een voorstel te komen voor bindende groene minimumcriteria en doelstellingen voor overheidsaanbestedingen, die ‘de facto’ zullen resulteren in een gemeenschappelijke definitie van ‘groene inkoop’. Of en wanneer deze minimumcriteria en doelstellingen zullen komen en hoe deze criteria en doelstellingen precies komen te luiden, is nog onbekend.

Circulariteit en duurzaamheid – nationaal niveau

Op nationaal niveau hebben overheden in het inkoop- en aanbestedingsbeleid en bij het in de markt plaatsen van overheidsopdrachten steeds meer oog voor circulariteit en duurzaamheid, zo blijkt uit verschillende ontwikkelingen die zich recent op centraal en decentraal niveau hebben afgespeeld. Zo heeft de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat op 25 september 2020 een geactualiseerde versie van het Uitvoeringsprogramma aan de Tweede Kamer aangeboden, omdat doorontwikkeling, opschaling en versnelling noodzakelijk zijn voor een circulaire economie in 2050. Op decentraal niveau zijn onder meer de Provincies Noord en Zuid-Holland een krachtige circulaire koers gaan varen, met circulair en innovatief inkopen als nieuwe norm. In augustus 2020 publiceerde PIANOo bovendien een nieuwe versie van de Handreiking ‘Inkopen met milieukostenindicator’, waarin aan aanbestedende diensten handvatten worden aangereikt om, met toepassing van de MKI, meetbare duurzame oplossingen in te kopen.

Het volledige artikel in het tijdschrift Bouwrecht (Wolters Kluwer) kunt u via deze link raadplegen. 

Mocht u naar aanleiding van dit artikel vragen hebben voor Tjinta of inhoudelijk meer willen weten, dan kunt u haar bereiken via t.terlien@ploum.nl /+31 6 3078 0321.

Contact

Advocaat

Tjinta Scheffer-Terlien

Expertises:  Bouwrecht, Aanbestedingsrecht, Litigation, Europees recht, Bouw en Infrastructuur, Logistiek Vastgoed,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.