24 mrt '22
In onze serie blogs over de WOR, ‘Alles over de ondernemingsraad’, nemen we u mee in alle ins en outs van de Wet op de Ondernemingsraden. Elke twee weken publiceren wij een blog, waarin wij een interessant thema uitlichten. Deze week: het informatierecht van de OR. Onze eerdere blogs vindt u hier.
De twee belangrijkste en bekendste rechten van de OR, het adviesrecht en het instemmingsrecht, hebben wij in onze vorige blogs behandeld. Maar de OR heeft meer wettelijke rechten. Deze week staan wij stil bij het informatierecht van de OR.
De WOR wijdt er een apart hoofdstuk aan: het verstrekken van inlichtingen aan de OR. Dat begint gelijk met de belangrijkste bepaling: de ondernemer is verplicht om ‘alle inlichtingen en gegevens’ aan de OR te verstrekken, die de OR nodig acht voor zijn taakvervulling.
De OR kan dus om (aanvullende) informatie vragen en de ondernemer zal niet snel kunnen zeggen dat de OR die informatie niet nodig heeft voor zijn taak – bijvoorbeeld het adviseren over een voorgenomen besluit. In de rechtspraak is uitgemaakt dat het de OR is, en niet de ondernemer, die bepaalt welke informatie nodig is.
Welke informatie de OR exact wel en niet kan vragen, hangt af van de omstandigheden van het geval. In het algemeen zal de OR niet kunnen verzoeken om informatie die duidelijk losstaat van zijn taken of activiteiten en die geen enkel nut heeft. Ook als het gaat om bedrijfsgeheimen, (concurrentie)gevoelige informatie of (bijzondere) persoonsgegevens, zullen de ondernemer en OR daar voorzichtig mee om moeten gaan – maar dat wil nog niet zeggen dat de OR nooit recht heeft op dit soort informatie. De WOR biedt in elk geval de mogelijkheid om ten aanzien van bepaalde documenten of onderwerpen expliciet geheimhouding op te leggen aan OR-leden.
Naast het feit dat de OR om alle noodzakelijke informatie kan vragen, heeft de ondernemer de verplichting om periodiek bepaalde informatie met de OR te delen. Het gaat dan grofweg om de volgende onderwerpen, die zijn geregeld in art. 31 t/m 31f WOR:
Los van deze onderwerpen bepaalt artikel 24 WOR dat de OR ook tijdig moet worden geïnformeerd over voorgenomen besluiten die in voorbereiding zijn. Op die manier kan de OR niet worden ‘overvallen’ met een geheel nieuw(e) adviesaanvraag of instemmingsverzoek. Dit is een belangrijke stap in elk advies- of instemmingstraject.
Uiteraard geldt in alle gevallen dat de ondernemer wel rekening moet houden met de AVG en andere privacywetgeving. Er mogen dus niet zomaar gegevens worden verstrekt die herleidbaar zijn naar individuele personen, bijvoorbeeld wanneer het gaat over het salaris en andere arbeidsvoorwaarden. De WOR houdt hier ook rekening mee, bijvoorbeeld door voor te schrijven dat informatie over arbeidsvoorwaarden alleen per groep van minimaal 5 werknemers gegeven moet worden.
Het informatierecht lijkt eenvoudig, maar is van groot belang. Regelmatig verliezen ondernemers een juridische procedure over een besluit, omdat er onvoldoende informatie is gedeeld met de OR. De OR voert dan aan dat hij niet tot een gedegen advies of instemming had kunnen komen.
Een voorbeeld is de bekende Uniface-zaak. De OR was om advies gevraagd over een verkoop van de onderneming. De OR vroeg herhaaldelijk om extra informatie en toelichting op het voorgenomen besluit, aangezien het een complex geheel was. De OR ontving de verzochte informatie niet, nauwelijks, en/of te laat. De OR adviseerde uiteindelijk negatief, mede vanwege de ontoereikende informatieverstrekking door de ondernemer. De Ondernemingskamer zag dat ook zo en gaf expliciet aan dat de ondernemer de adviesaanvraag voldoende had moeten documenteren, vooraf informatie had moeten verstrekken, en inhoudelijk had moeten reageren op vragen.
Een ander voorbeeld is een reorganisatie bij Media Groep Limburg. De ondernemer had hier aangevoerd dat de noodzaak tot reorganisatie al voldoende bleek uit de financiële stukken die de OR kreeg op grond van art. 31a WOR. De Ondernemingskamer oordeelde dat die informatie in dit geval onvoldoende was: de OR moest immers wel inzicht krijgen in de noodzaak tot reorganisatie (en eventuele mogelijkheden tot andersoortige kostenbesparingen). De link tussen de cijfers en de noodzaak tot ontslag ontbrak in de adviesaanvraag, en daarom oordeelde de Ondernemingskamer dat Media Groep Limburg haar voorgenomen besluit niet had kunnen nemen.
Kortom: ondernemers moeten goed bedenken welke informatie noodzakelijk is bij het doen van een adviesaanvraag of instemmingsverzoek, en die proactief verstrekken. Hoe beter de adviesaanvraag of het instemmingsverzoek is onderbouwd, hoe gemakkelijker het proces zal verlopen. Als de OR om meer informatie vraagt, moet de ondernemer daar in het algemeen niet te terughoudend mee omgaan, om te voorkomen dat het besluit uiteindelijk stukloopt bij de Ondernemingskamer.
Vragen over dit onderwerp, of een andere kwestie rondom ondernemingsraden? Wij adviseren graag. Ons team Arbeidsrecht heeft jarenlange ervaring en staat zowel ondernemingsraden als ondernemers bij. U kunt bij ons terecht met al uw kwesties: van snelle praktische vragen tot grote OR-trajecten over bijvoorbeeld een reorganisatie of bedrijfsovername. Daarbij kijken we niet alleen naar de wet en de laatste rechtspraak, maar uiteraard ook naar de strategie en de samenwerking tussen OR en bestuurder. Ook hebben wij veel ervaring met juridische procedures tussen ondernemer en ondernemingsraad. Meer weten? Neem contact op met Rutger Ploum, Simon Tan of één van de andere specialisten uit ons team Arbeidsrecht.
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
21 okt 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.