https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Contracten/pexels-pixabay-261679.jpg

Deel 3 van: “massaschade claims in Nederland: hoe verloopt de procedure?”

12 apr '23

Auteur(s): Suzanne Poutsma en Bine Schoenmaker

Dankzij de inwerkingtreding van de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) is het sinds 1 januari 2020 als belangenorganisatie mogelijk om naast een verklaring voor recht ook een collectieve vordering tot schadevergoeding in stellen. Potentieel een machtig wapen voor belangenorganisatie. Hoe verloopt het instellen van een massaschadeprocedure? In deze blogserie zullen wij een overzicht van het verloop van de procedure weergeven. Vandaag deel 3: opt-out van individuen en het bevel tot schikken.

 

 

Opt-out

Nadat de rechter heeft beslist over de exclusieve belangenbehartiger, hebben personen die in de nauw omschreven groep vallen een door de rechter te bepalen termijn van ten minste een maand om te laten weten dat zij niet gebonden willen zijn aan de uitkomst van de procedure. Dit wordt ook wel opt-out genoemd. Laat een persoon (die binnen de nauw omschreven groep valt) niets weten? Dan geldt de uiteindelijke uitspraak dus ook voor hem of haar. Let op: voor personen die in het buitenland wonen die behoren tot de nauw omschreven groep, leidt de collectieve vordering juist pas tot gebondenheid wanneer zij binnen een bepaalde termijn hebben laten weten dat zij instemmen met de behartiging van hun belangen in de collectieve vordering. Voor gedupeerden die in het buitenland wonen geldt dus opt-in.

Schikken

Naast de mogelijkheid van opt-out of opt-in, stelt de rechter na aanwijzing van de exclusieve belangenbehartiger ook een termijn vast voor het beproeven van een schikking tussen de partijen. Komen partijen tot een schikking en wordt deze vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst, dan wordt deze vaststellingsovereenkomst ter goedkeuring aan de rechter voorgelegd. Het is natuurlijk mogelijk dat een niet-aangewezen belangenbehartiger niet tevreden is met het bereikte resultaat. In een dergelijk geval zou een niet-aangewezen belangenbehartiger eventuele bezwaren aan de rechter kunnen voorleggen en bovendien (indien de schikking wordt goedgekeurd) zijn of haar achterban aanmoedigen om gebruik te maken van het hen toekomende opt-out recht. Dat kan de finaliteit van de schikking in gevaar brengen.

Verdere verloop

Benieuwd naar het verdere verloop van de procedure? Volg ons op LinkedIn om niets te missen.

Deze blog is onderdeel van een blogreeks over de WAMCA. Wilt u meer weten over massaschade claims? Neem dan contact met ons op via s.poutsma@ploum.nl of b.schoenmaker@ploum.nl.

Lees meer over dit onderwerp: massaschade claims in Nederland.

Contact

Advocaat

Bine Schoenmaker

Expertises:  IT-recht, Privacyrecht, Contractenrecht , Technologie, Media en Telecom, Zorg, Artificiële intelligentie, Commerciële contracten,

Advocaat

Suzanne Poutsma

Expertises:  Litigation, Arbitrage, Contractenrecht , IT-recht, Technologie, Media en Telecom, Commerciële contracten, Procesfinanciering,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.