Verlaging bezoldigingsmaximum topfunctionarissen in (semi)publieke sector aangenomen door Eerste Kamer

22 dec '14

Auteur(s):

De Eerste Kamer heeft maandag 22 december 2014 de Wet verlaging bezoldigingsmaximum Wet Normering Topinkomens aangenomen. In dit wetsvoorstel is vastgelegd dat de salarisnorm voor topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector 100 in plaats van 130 procent van een ministersalaris wordt. Het is mogelijk een uitzondering te maken voor personen, maar ook voor groepen, indien bijzondere arbeidsmarktomstandigheden dat rechtvaardigen. In het wetsvoorstel worden ook wijzigingen voorgesteld voor salarissen van interne toezichthouders en interim-topfunctionarissen.

Ten tijde van de totstandkoming van de Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector, kortweg 'WNT', was het de verwachting dat het ministersalaris met 30 procent zou stijgen. Om die reden is toentertijd het bezoldigingsmaximum vastgesteld op 130 procent van een ministersalaris. Aangezien het ministersalaris niet is verhoogd en dat ook niet te verwachten is, wordt het bezoldigingsmaximum hierdoor teruggebracht naar 100 procent van een ministersalaris. Dit komt neer op € 178.000 bruto inclusief belaste kostenvergoedingen en de pensioenbijdrage van de werkgever. De wet treedt met ingang van 1 januari 2015 in werking.

Er is voor gekozen om de norm nog niet voor alle werknemers in de publieke en semipublieke sector te laten gelden, omdat dit veel ingrijpender is en een complexe wetswijziging vereist. Om die reden is nu eerst de verlaging van de norm voor topfunctionarissen voorgelegd. Minister Plasterk verwacht dat van deze wijziging al een dempende werking uitgaat ten opzichte van het salaris van alle werknemers in deze sector. In een apart – nog in te dienen – wetsvoorstel zal worden vastgelegd dat dit bezoldigingsmaximum niet alleen voor topfunctionarissen, maar voor alle medewerkers gaat gelden.

Ploum Over Arbeid houdt u op de hoogte »

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.