Het nieuwe ontslagrecht: opzeggen

11 mrt '14

Het wetsvoorstel werk en zekerheid leidt tot een ingrijpende wijziging van het arbeidsrecht. Het ontslagrecht vormt van deze wijziging een onderdeel. Ontslag is nu mogelijk via (i) opzegging, (ii) ontbinding en (iii) wederzijds goedvinden. De werkgever heeft de vrije keuze.

Opzeggen volgens huidig recht

De werkgever kan opzeggen na toestemming van het UWV. De grond voor het ontslag varieert van een bedrijfseconomische noodzaak tot langdurige ziekte of disfunctioneren. Zonder toestemming opzeggen is, behalve wegens een dringende reden, niet toegestaan. De werknemer kan in zo’n geval de opzegging met een eenvoudig briefje vernietigen en de doorbetaling van loon vorderen.  De werknemer kan deze opzegging ook aanvaarden en het bij een vordering  tot schadevergoeding laten. Is opgezegd met toestemming kan de werknemer tot 6 maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst een procedure starten. Daarin kan de werknemer een ‘schadevergoeding’ vorderen of ‘herstel van de arbeidsovereenkomst’. Van het vonnis staat hoger beroep open en ook cassatie.

Het nieuwe opzeggen

De werkgever kan rechtsgeldig opzeggen indien de werknemer schriftelijk instemt. De werkgever hoeft geen instemming te vragen. Als de werknemer de instemming verleent eindigt de arbeidsovereenkomst. De werknemer kan gedurende 14 dagen zijn instemming intrekken. Daarmee is de opzegging ongedaan gemaakt. Weigert de werknemer de instemming of ziet de werkgever er van af om instemming te vragen dan bepaalt de ontslaggrond de verdere procedure. De werkgever heeft niet langer de vrije keuze. De procedure via het UWV is verplicht ingeval van bedrijfseconomisch ontslag en bij langdurige arbeidsongeschiktheid. In alle andere gevallen geldt de ontbindingsprocedure bij de kantonrechter.
Indien wordt opgezegd zonder instemming van de werknemer dan wel zonder toestemming van het UWV kan de werknemer alleen via een gerechtelijke procedure de opzegging vernietigen. Wordt wel met toestemming van het UWV opgezegd dan kan de werknemer een ‘billijke vergoeding’ verzoeken of herstel van de arbeidsovereenkomst.

Afwijking bij cao

De rol van het UWV bij opzegging kan via een cao worden opgedragen aan een onafhankelijke en onpartijdige commissie.

Invoering

Indien het wetsvoorstel wet wordt zal het nieuwe opzeggen ingevoerd worden per 1 juli 2015.

Overgangsrecht

Op voor 1 juli 2015 bij het UWV of de kantonrechter gestarte procedures blijft het oude recht van toepassing.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.