Europees bedrijfsleven wordt geteisterd door spookfacturen

03 jul '14

Acquisitiefraude is een van de grote problemen waarmee het bedrijfsleven wordt geconfronteerd. Vaak gaat het om contracten voor opname in niet-bestaande of totaal irrelevante bedrijfsgidsen. Agressieve verkopers maken gebruik van het feit dat ondernemers het druk hebben, contracten niet goed lezen en parafen snel gezet worden. Veel ondernemers maken er uiteindelijk geen werk van, omdat niemand graag te koop loopt dat hij bedonderd is en de bedragen per onderneming vaak te klein zijn. Dat neemt niet weg dat de acquisitiefraude een “bedrijfstak” is met een miljoenenomzet.
Veel van deze praktijken komen ook voor bij ondernemingen die eerder een merk hebben aangevraagd. Omdat de gegevens van merkhouders openbaar toegankelijk zijn, spelen fraudeurs hier handig op in. Zij sturen officieel ogende brieven aan merkhouders waarin wordt aangegeven dat, om internationaal ook bescherming te hebben, het formulier ondertekend moet worden teruggezonden. Als de brief goed wordt gelezen, is duidelijk dat het gaat om een vrijblijvend aanbod, maar grote en kleine ondernemingen tuinen er regelmatig in. Ook maken de fraudeurs handig gebruik van het feit dat een merk over een jaar vernieuwd moet worden en sturen, voordat het bericht van de merkengemachtigde komt, een formulier dat er uitziet alsof het van het officiële merkenbureau komt.
Het officiële Europese Merkenbureau, het OHIM in Alicante, heeft het probleem inmiddels onderkend en heeft recent alle nationale merkenbureaus, Europol en belangenorganisaties van merkhouders bijeengeroepen voor de oprichting van het Anti-Fraud Network. Onze compagnon Willem Leppink heeft hier aan deelgenomen als lid van het dagelijks bestuur van de Europese merkhoudersorganisatie MARQUES. Hij heeft daar, naast een analyse van de bestaande problemen, ook diverse oplossingsrichtingen aangedragen.
Informatieuitwisseling en voorlichting blijft daarbij heel belangrijk. Er komt binnenkort een website waarop alle fraudegevallen in kaart worden gebracht. Ook is de Europese Commissie actief bezig om te werken aan wetgeving waar het fraudeurs nog moeilijker wordt gemaakt.

Contact

Advocaat, Partner

Willem Leppink

Expertises:  Intellectuele Eigendom, Europees recht, Merk- en Modelregistratie, Marketing en Reclame, Technologie, Media en Telecom, Food, E-commerce,

Deel dit artikel

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.