De nieuwe Franchisewet

28 Aug '20

Auteur(s): Merel van Bunge, Dorine ten Brink,

De Eerste Kamer heeft op 30 juni het wetsvoorstel “De Wet Franchise” aangenomen. Met deze wet wil de Tweede Kamer de positie van franchisenemers versterken. Per 1 januari 2021 gelden er daardoor nieuwe verplichtingen voor franchisegevers. Voor overeenkomsten gesloten voor deze datum geldt een overgangsperiode voor een aantal van de nieuwe verplichtingen onder deze wet. Vanaf 1 januari 2021 gelden er verplichtingen met betrekking tot de precontractuele uitwisseling van informatie, de uitwisseling van informatie en het overleg gedurende de overeenkomst en met betrekking tot transparantie en “goed gedrag”. Zo moet de franchisegever bijvoorbeeld voor het sluiten van het contract bepaalde informatie delen en heeft de potentiële franchisenemer vervolgens vier weken waarin niets gewijzigd mag worden door franchisegever en kan franchisenemer deze tijd gebruiken om advies in te winnen over de concept overeenkomst. Vooral op het gebied van financiële verplichtingen en investeringen die geëist worden van franchisenemer moet er door de franchisegever voor het sluiten van de overeenkomst en ook daarna meer duidelijkheid worden geboden. Vanaf 1 januari 2023 heeft de franchisenemer ook een instemmingsrecht bij tussentijdse wijzigingen van de overeenkomst of veranderingen van het franchiseformat die voor hem of haar van belang zijn. Ook is dan de werking van een non-concurrentiebeding beperkt en moeten er bepalingen zijn opgenomen over de afrekening van goodwill bij het einde van de overeenkomst. Kortom, er verandert een hoop in de franchisewereld.

Voor vragen over wat deze wet concreet voor u betekent, kunt u contact opnemen met ons team commerciële contracten.

Op deze link kunt u de nieuwe bepalingen bekijken. De toelichting bij de wet vindt u hier.

 

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.