04 sep '19
Het kabinet is met provincies en gemeenten een voorkeursvolgorde overeengekomen die gehanteerd zal worden bij het toestaan van nieuwe zonneparken. De voorkeursvolgorde, beter bekend als de “zonneladder”, voorziet in het ontzien van landbouw- en natuurgronden en het stimuleren van zon op dak.
Zoals wij in een eerder blogbericht meldden, wil de Tweede Kamer dat nieuwe zonneparken in eerste instantie worden gerealiseerd op onbenutte daken en terreinen, en dat landbouw en natuur zo veel mogelijk worden ontzien. De Kamer heeft daarom op 28 mei 2019 een motie aangenomen, waarin zij de regering vraagt om nieuwe zonneparken te toetsen aan de op handen zijnde “zonneladder” of een vergelijkbaar afwegingskader. Daarnaast moest de regering uiterlijk op 1 juli 2019 aangeven hoe de zonneladder wordt ingepast in de Regionale Energie Strategie (“RES”). De kamer maakt zich zorgen over de snelle opmars van zonneparken, omdat deze ertoe kunnen leiden dat landbouwgrond verdwijnt en deze negatieve gevolgen kunnen hebben voor kwetsbare natuur en bodemleven.
In een brief aan het parlement van 23 augustus 2019 heeft de Minister aangegeven op welke manier uitvoering wordt gegeven aan het verzoek van de Kamer. Het kabinet is met het IPO en de VNG overeengekomen dat provincies en gemeenten een voorkeursvolgorde zullen hanteren bij het toestaan van nieuwe zonneparken. De voorkeursvolgorde luidt als volgt:
Het is daarnaast de bedoeling dat netbeheerders actief worden betrokken bij keuzes voor opweklocaties, zodat mogelijkheden voor aansluiting en transport hierbij worden meegewogen. Op dit moment kampt een aantal regio’s in Nederland met een tekort aan netcapaciteit, waardoor de realisatie van verschillende hernieuwbare energieprojecten wordt vertraagd of in gevaar komt. De Minister gaf daarom eerder al aan dat hij een transportindicatie verplicht wil stellen bij de aanvraag van SDE+ subsidies. Zie daarover ons blogbericht. Ook de kosten van het project moeten worden afgewogen bij de keuze voor opweklocaties.
De zonneladder wordt vastgelegd in beleid, waaraan provincie en gemeenten moeten toetsen bij de keuze voor opweklocaties. De voorkeursvolgorde zal worden vastgelegd in de Nationale Omgevingsvisie en de RES’en, die vanaf komend jaar worden opgesteld door gemeenten en provincies. Vooruitlopend op de totstandkoming van de RES’en zullen provincies en gemeenten vergunningsaanvragen voor nieuwe zonneparken op natuur- en landbouwgronden gaan toetsen aan deze voorkeursvolgorde. Daarnaast wil de Minister gemeenten onder de Omgevingswet meer mogelijkheden geven om het duurzaam gebruik van daken richting burgers en bedrijven af te dwingen.
Het kabinet kiest er daarmee voor om geen dwingend kader voor te schrijven voor de ruimtelijke afweging bij het inpassen van zonneparken, zoals bij de ladder voor duurzame verstedelijking. De regio’s mogen zelf afwegen waar en op welke wijze de benodigde hernieuwbare elektriciteit op een zorgvuldige wijze en met oog voor het landschap, landbouwkundige en natuurwaarden kan worden ingepast. Wel gaan Rijk, provincies en gemeenten gaan monitoren op welke wijze deze voorkeursvolgorde is toegepast en wat de nationale effecten zijn op landschap, natuur- en landbouwgronden.
19 nov 24
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
21 okt 24
14 okt 24
13 okt 24
09 okt 24
07 okt 24
27 sep 24
13 sep 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.