https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Contracten/pexels-pixabay-48195.jpg

Deel 1 van “massaschade claims in Nederland: hoe verloopt de procedure?”

16 feb '23

Auteur(s): Suzanne Poutsma en Bine Schoenmaker

Dankzij de inwerkingtreding van de Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie (WAMCA) is het sinds 1 januari 2020 als belangenorganisatie mogelijk om naast een verklaring voor recht ook een collectieve vordering tot schadevergoeding in te stellen. Potentieel een machtig wapen voor belangenorganisatie. Hoe verloopt het instellen van een massaschadeprocedure? In deze blogserie zullen wij een overzicht van het verloop van de procedure weergeven. Vandaag deel 1: het indienen van een collectieve vordering.

Een claimorganisatie

Het instellen van een massaschadeclaim op basis van de WAMCA begint vaak met de oprichting van een stichting of vereniging die als doel heeft de geschonden belangen te behartigen. De wet stelt verschillende eisen waaraan zo’n stichting of vereniging moet voldoen. Het betreft onder andere eisen die zien op de governance van de claimorganisatie, de financiële middelen en transparantie van bepaalde informatie. Dit wordt ook wel de representativiteitseis genoemd.

Vervolgens is het belangrijk dat de claimorganisatie voldoet aan de wettelijke ontvankelijkheidsvereisten. Er mag bijvoorbeeld geen sprake zijn van een rechtstreeks winstoogmerk. Daarnaast moet er een voldoende nauwe band bestaan met de Nederlandse rechtssfeer. Tot slot bestaat er een overlegverplichting voor de claimorganisatie. Dit houdt in dat een claimorganisatie pas ontvankelijk is in haar vorderingen wanneer de organisatie heeft geprobeerd om door middel van overleg tot een oplossing te komen met de verweerder.

Dagvaarding en registratie

Twee weken nadat het verzoek tot overleg onder vermelding van de vorderingen heeft plaatsgevonden, kan de claimorganisatie overgaan tot dagvaarden. Aan de dagvaarding worden, naast de gebruikelijke vereisten, aanvullende wettelijke vereisten gesteld. Een belangrijke eis is het registreren van de dagvaarding in het centraal register voor collectieve acties. In dit register staan alle collectieve vorderingen die worden ingediend vermeld. Dit register kan je hier raadplegen: Centraal register voor collectieve vorderingen | Rechtspraak.

Vervolgens wordt er een wachtperiode van drie maanden gegeven. Gedurende deze termijn kunnen andere belangenorganisaties ook een rechtsvordering in dezelfde procedure instellen. Indien er meerdere claimorganisaties zich melden, zal de rechter er één aanwijzen als de exclusieve belangenbehartiger. Daarbij wordt gekeken naar wat de achterban is en welke werkzaamheden de organisaties verrichten.

Verdere verloop

Benieuwd naar het verdere verloop van de procedure? Volg ons op LinkedIn om niets te missen.

Deze blog is onderdeel van een blogreeks over de WAMCA. Wilt u meer weten over massaschade claims? Neem dan contact met ons op via s.poutsma@ploum.nl of b.schoenmaker@ploum.nl.

Lees meer over dit onderwerp: massaschade claims in Nederland.

Contact

Advocaat

Suzanne Poutsma

Expertises:  Litigation, Arbitrage, Contractenrecht , IT-recht, Technologie, Media en Telecom, Commerciële contracten, Procesfinanciering,

Advocaat

Bine Schoenmaker

Expertises:  IT-recht, Privacyrecht, Contractenrecht , Technologie, Media en Telecom, Zorg, Artificiële intelligentie, Commerciële contracten,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.