31 jan '23
Startende ondernemers lopen regelmatig tegen de vraag aan wat allemaal geregeld moet worden. Daarbij hoort ook het vaststellen van de ‘spelregels’ binnen de onderneming, veelal in de vorm van een besloten vennootschap (B.V.) waarin de activiteiten worden verricht. Bij oprichting van een B.V. wordt dan vaak alleen aandacht besteed aan de statuten. Dat kan zonde zijn. Bij oprichting van een B.V. kan namelijk ook gedacht worden aan het sluiten van een aandeelhoudersovereenkomst. Hierin kunnen nadere afspraken worden gemaakt tussen aandeelhouders over de wijze waarop ze met elkaar willen samenwerken. Zulke afspraken kunnen ook nuttig zijn in de latere fase van de onderneming, waarin sprake is van een ontwikkeling van start-up naar scale-up. Het is overigens niet verplicht om een aandeelhoudersovereenkomst gelijk bij oprichting af te sluiten. Aandeelhouders kunnen daartoe ook op een later moment besluiten.
Allereerst een belangrijk verschil tussen statuten en aandeelhoudersovereenkomsten. Statuten zijn openbaar, en voor een ieder (vaak tegen betaling) te raadplegen via het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Eenieder kan dus inzicht krijgen in de statutaire ‘spelregels’ die binnen de B.V. gelden, bijvoorbeeld op het gebied van het aantal aandelen, overdracht van aandelen of de vereisten die gelden om tot besluitvorming te komen.
De bepalingen in de aandeelhoudersovereenkomst blijven daarentegen geheim, en worden dus niet voor derden inzichtelijk. Zelfs het bestaan van de aandeelhoudersovereenkomst hoeft niet bekend te worden. Zo hoeven buitenstaanders - denk aan concurrenten - niet alles te weten over wat de aandeelhouders hebben afgesproken over de wijze waarop zij hun samenwerking in de B.V. hebben ingericht.
Aandeelhouders komt een grote mate van vrijheid toe over wat zij in een vennootschap afspreken, al wordt deze vrijheid wel begrensd door enkele wettelijke bepalingen.
De volgende onderwerpen kan je in een aandeelhoudersovereenkomst vastleggen:
De bovenstaande lijst is niet bedoeld als een limitatieve opsomming. Zoals gezegd hebben aandeelhouders het recht om op talloze onderwerpen nadere afspraken te maken.
Het kan voorkomen dat sprake is van strijdigheid tussen bepalingen in de statuten en in de aandeelhoudersovereenkomst. Denk hierbij aan een voorgeschreven meerderheid van de stemmen bij besluitvorming over ontslag van een bestuurder. Dat roept dan de vraag op welke bepaling voorgaat: die uit de statuten of die uit de aandeelhoudersovereenkomst? In principe gaat de bepaling uit de statuten voor. Onder omstandigheden kan dat echter anders zijn. Als het de bedoeling is dat de afspraken in de aandeelhoudersovereenkomst ook doorwerken op het niveau van de vennootschap zelf (zogeheten “vennootschapsrechtelijke werking”), kan het raadzaam zijn om ook de vennootschap zelf (via een de bestuurders) de aandeelhoudersovereenkomst mee te laten tekenen. In dat geval kunnen de afspraken in de aandeelhoudersovereenkomst voorgaan op vergelijkbare bepalingen in de statuten (voor zover het belang van de vennootschap hiermee niet op onaanvaardbare wijze wordt geschaad).
Onze specialisten adviseren start-ups en scale-ups graag over de mogelijkheden om afspraken tussen aandeelhouders vast te leggen in een aandeelhoudersovereenkomst. Neem bij vragen over dit onderwerp dus gerust contact met ons op.
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
21 okt 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.