https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Cyber/cyber-4610993_1920.jpg

Spionage

10 jan '22

Wereldwijd werd er in 2021 naar schatting ongeveer 2.23 biljoen US dollar besteed aan Research en Development (R&D). In die zin kan het geen verrassing zijn dat cyberaanvallen zich niet alleen op ransomware richten, maar ook op het stelen van informatie. En dan gaat het over spionage.

Rapporten inlichtingendiensten

De Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) waarschuwt ondernemingen ieder jaar voor de gevaren van spionage. In december 2021 heeft Volvo via een persbericht openbaar gemaakt dat haar R&D afdeling slachtoffer is geworden van cyberspionage. In dit geval zijn er eigendommen van de R&D afdeling gestolen. En dit voorbeeld laat zien dat cyberspionage tegenwoordig een reëel probleem is voor bedrijven.

Financieel economische motieven

Daarom heeft de AIVD samen met de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een rapport geschreven dat dit onderwerp bespreekt. Het rapport ‘Dreigingsbeeld statelijke actoren’ beschrijft de motieven voor staten om te spioneren en wil bedrijven hier bewust van maken, juist omdat de financieel economische motieven om te spioneren alleen maar toenemen.

De inlichtingendiensten wijzen er in dat verband op dat statelijke actoren in toenemende maten hun spionageactiviteiten richten op bedrijven en industrieën in de topsectoren, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten en samenwerkingsverbanden zoals de EU en de NAVO.

Door fysieke én digitale spionage kunnen statelijke actoren de gestolen informatie misbruiken voor financieel-economische doeleinden.

Bijvoorbeeld ten aanzien van:

  • Handel; prijsonderhandeling, lopende projecten, aanbestedingen en investeringsmogelijkheden
  • Intellectueel eigendom (industriële geheimen zoals formules, productietechnieken en nieuwe modellen )
  • Fusies & overnames (buitenlandse investeringen en overnames)

Kwetsbaarheidsonderzoek

Daarom adviseert de AIVD bedrijven een kwetsbaarheidsonderzoek te doen naar de risico’s en gevaren van spionage. Juist omdat voor sommige sectoren deze risico’s minstens net zo reëel zijn als een ransomware aanval. Het gaat dan specifiek om sectoren die vanwege de financieel economische belangen van statelijke actoren een motief zijn voor (cyber)spionage.

Daarom zouden ondernemingen goed moeten nadenken over, bijvoorbeeld, cybersecurity maatregelen om de risico’s van spionage te beperken en daarmee de reputatie van hun onderneming te beschermen. Ook omdat cliënten, toezichthouders en andere stakeholders waarschijnlijk niet anders verwachten van uw onderneming.

Juridische risico’s en compliance

Als u meer wilt weten over de juridische beoordeling van spionage, het doen van een kwetsbaarheidsonderzoek of een compliance programma, kunt u uiteraard contact opnemen met de specialisten van Ploum. Wij kunnen u tevens adviseren hoe te reageren op een incident van spionage binnen een onderneming.

Contact

Advocaat

Hugo van Aardenne

Expertises:  Strafrecht, Bestuursrecht, Cybersecurity , Handhaving en sancties, Internationale Sancties en Exportcontrole , Interne onderzoeken,

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Strafrecht, Bestuursrecht, Afvalstoffenrecht, Milieurecht , Cybersecurity , Transport en Logistiek, BRZO, Handhaving en sancties,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.