Partner, Notaris

Jolande van Loon

Specialisatie

De focus van de praktijk van Jolande ligt op het ondernemings- en vastgoedrecht maar zij heeft ook de nodige ervaring op gebied van estate-planning. Haar geweldige team bestaat uit 22 mensen met verschillende expertises. Zo houdt de helft van haar team zich bezig met ondernemingsrecht (governance, reorganisaties maar soms ook een grensoverschrijdende fusie) en is de andere helft gespecialiseerd in de nichepraktijk van het energie-gerelateerd vastgoed, zoals windparken, solar, en de vestiging van opstalrechten voor bijvoorbeeld kabels en leidingen, trafostations en WKO’s.
Jolande is onder meer lid van de notariële specialistenverenigingen EPN (estateplanners) en van de IBA (International Bar Association).

Van 2005 tot 2017 is Jolande als tuchtrechter werkzaam geweest in de Kamer voor het notariaat (tuchtrechtelijk toezicht op notarissen) voor de arrondissementen Rotterdam, Dordrecht en Den Haag.
Van 2017 tot september 2023 is Jolande lid geweest van het bestuur van de Ring Rotterdam van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB), waarvan de laatste drie jaar als Ringvoorzitter (vergelijkbaar met de Deken van de Orde van Advocaten) voor dit Arrondissement en was daarmee ook afgevaardigde in de Ledenraad van de KNB en vertegenwoordiger van het notariaat in het Platform Criminaliteitsbeheersing Rotterdam-Rijnmond. Vanuit de Ledenraad had zij zitting in diverse commissies.

Achtergrond

Jolande heeft in 1990 haar studie civiel recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam afgerond, waarna zij meteen startte in het familierechtelijk notariaat op een klein kantoor in haar geboorteplaats Gouda. Daar rondde zij binnen een jaar een avondstudie notarieel recht af aan de VU in Amsterdam. In 1992 stapte ze over als kandidaat-notaris naar Nauta Dutilh in Rotterdam en Amsterdam. Ze rondde daar succesvol de beroepsopleiding en de Grotius Academie Ondernemingsrecht af. In 1996 is Jolande bij Loeff Claeys Verbeke in Rotterdam gaan werken in een team dat bestond uit advocaten en notarissen en werd zij in 1998/1999 een paar maanden uitgezonden naar New York. 

Toen het kantoor Loeff in 1999 opsplitste en Jolande liever in Rotterdam wilde blijven werken in plaats van mee te gaan met de rest van haar team naar Allen & Overy in Amsterdam, vroegen een aantal oud-Nauta collega’s haar om een notariaat te starten binnen hun recent opgerichte advocatenkantoor, destijds bestaande uit 30 man. In de zomer van 1999 schreef zij haar ondernemingsplan en zo is Jolande in 2000 benoemd tot notaris verbonden aan Ploum Lodder Princen in Rotterdam, waarmee zij de eerste notaris was die onder de nieuwe Notariswet een notariaat startte bij een bestaand advocatenkantoor. 

Binnen het kantoor Ploum heeft Jolande diverse functies bekleed waaronder bestuurslid van de maatschap. Inmiddels werken er ongeveer 180 mensen bij het kantoor Ploum, waarvan 35 in het notariaat. Het kantoor verricht diensten op het gebied van advocatuur, notariaat en als merkgemachtigden.

‘Jolande van Loon manages her department smooth and professionally.’ - Legal 500 EMEA 2024

Maatschappelijke belangstelling

Jolande zet zich graag in voor maatschappelijk instellingen, onder meer:

 • van 2003 tot 2015 als vice-voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting SWK-Groep (kinderopvang en welzijn, thans genaamd Gro-Up), destijds behorend tot de vier grootse kinderopvang-welzijnsorganisaties in Nederland.
 • van 2006 tot 2013 als bestuurslid van het Kinderfonds Adriaan Stichting (Rijndamziekenhuis).
 • van 2013 tot 2016 als bestuurslid (secretaris) van de Pauluskerk in Rotterdam.
 • van 2018 tot 2021 als bestuurslid van de Stichting Vrienden Rijndam Revalidatie.
 • sinds 2005 tot heden als bestuurslid (Financiële Commissie) van de Stichting Fonds Willem van Rede (Museum Boijmans) en als lid van het Boijmans Genootschap.
 • als lid verbonden aan het Rotterdams Juridisch Genootschap.
 • sinds 2013 lid van de Rotaryclub Kralingen (in 2017 als voorzitter) en is/was daar actief in diverse commissies.
 • sinds 2023 verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vakgroep Ondernemingsrecht, als scriptiebegeleider van Master-studenten.
 • overige lidmaatschappen: de zakenkring van de Kunsthal, van Diergaarde Blijdorp, van het businessnetwerk van Golfbaan The Dutch, en van een ondernemersnetwerk VNO-NCW.

Publicaties

 • ‘Eigendom en registratie van netwerken: de stand van zaken’, Nederlands Tijdschrift voor Energierecht, juli/augustus 2008
 • ‘Eigendom en registratie van netwerken: Overgangswet in werking getreden’, Nederlands Tijdschrift voor Energierecht, augustus 2010
 • ‘Preadvies Nederlandse Vereniging voor Energierecht; Energie en Eigendom’, waarin Jolande met Prof. Ploeger heeft geadviseerd over de registratie van de eigendom van kabel- en leidingwerken, december 2011

Track recordMet uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

 • Volgen wat u interessant vindt
 • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.