06 sep '21
Sinds 1 juli 2015 is een werkgever verplicht een transitievergoeding te betalen aan een werknemer bij beëindiging van diens arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever. De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van de duur van de arbeidsovereenkomst en komt kort gezegd neer op 1/3e maandsalaris voor elk jaar dat de arbeidsovereenkomst heeft geduurd.
Voor de berekening van de duur van de arbeidsovereenkomst worden een of meer opvolgende arbeidsovereenkomsten samengeteld, mits zij elkaar met een tussenpoos van ten hoogste zes maanden hebben opgevolgd (vóór 2015 gold een periode van drie maanden). Een werknemer die van 1 januari 1991 – 31 december 2011 een arbeidsovereenkomst heeft, gevolgd door een opvolgende arbeidsovereenkomst van 22 maart 2012 – 31 januari 2021 met diezelfde werkgever, heeft dan ook recht op een transitievergoeding berekend vanaf 1 januari 1991. Of toch niet?
Dit was de vraag die de kantonrechter Arnhem recent diende te beantwoorden. Het stond vast dat de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigde in verband met een bedrijfssluiting. De arbeidsovereenkomst werd derhalve beëindigd op diens initiatief en de werkgever was aan de werknemer een transitievergoeding verschuldigd.
Partijen werden het niet eens over de hoogte van de transitievergoeding. Volgens de werkgever bedroeg deze ongeveer € 15.000,- bruto: berekend vanaf maart 2012. De werknemer verzocht echter ongeveer € 37.000,- bruto, berekend vanaf januari 1991, en verzocht het restant bij de rechter.
De kantonrechter stelde de werkgever in het gelijk, ondanks het wettelijke uitgangspunt dat opvolgende arbeidsovereenkomsten meetellen voor de berekening van de transitievergoeding. De reden hiervoor was dat de eerdere arbeidsovereenkomst was opgezegd door de werknemer zelf, omdat hij elders in dienst trad.
De kantonrechter overwoog dat een beslissend uitgangspunt is dat de transitievergoeding alleen verschuldigd is bij een beëindiging van de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever. De periode van 1991 – 2011 is afgesloten door de werknemer zelf en niet op initiatief van de werkgever. Hierdoor heeft de werknemer over die periode geen recht op een transitievergoeding.
De kantonrechter oordeelde dat het wettelijk uitgangspunt dat opvolgende arbeidsovereenkomst meetellen voor de berekening van de transitievergoeding niet geldt in deze situatie waarin een van die arbeidsovereenkomsten door de werknemer is beëindigd. Het doel van deze wettelijke bepaling is namelijk om de werknemer te beschermen tegen het mislopen van de transitievergoeding als de werkgever gebruikmaakt van constructies om betaling van de transitievergoeding te vermijden. Daarvan was in dit geval geen sprake.
Rechtspraak over dit onderwerp is schaars. De kantonrechter Rotterdam oordeelde op 31 mei 2018 hetzelfde: door de beëindiging van de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werknemer bestaat over dat deel geen recht op transitievergoeding.
De kantonrechters in de aangehaalde uitspraken lijken een logische uitleg te geven aan de wet. In de wet zelf wordt niet gerept over op wiens initiatief de eerdere arbeidsovereenkomst moet zijn geëindigd. De wetsgeschiedenis biedt evenmin aanknopingspunten. De kantonrechters lijken dan ook vooral het redelijkheidsgevoel aan te spreken.
De door de kantonrechters uitgezette lijn staat weliswaar nog niet helemaal vast, toch is het belangrijk dat werknemers zich ervan bewust zijn dat zij rechten prijsgeven. Denk er bijvoorbeeld over na om afspraken te maken over de transitievergoeding, mocht je toch terugkeren. Ook voor werkgevers is het opletten: reken niet blind af over de concerndatum, maar let goed op de omstandigheden rondom opvolgende arbeidsovereenkomsten. Dat kan een flinke vergoeding schelen.
Meer weten? Neem dan contact op met onze sectie Arbeidsrecht.
Nog geen abonnee? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief.
20 dec 24
18 dec 24
10 dec 24
04 dec 24
29 nov 24
25 nov 24
19 nov 24
13 nov 24
11 nov 24
07 nov 24
01 nov 24
21 okt 24
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.