Boetebevoegdheid Autoriteit Persoonsgegevens

14 jan '16

Auteur(s):

[vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text]Vanaf 1 januari 2016 heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een ruimere boetebevoegdheid. Niet alleen kan de Autoriteit Persoonsgegevens in meer gevallen een boete opleggen, maar ook kan zij hogere boetes opleggen. Hiermee wordt voorgesorteerd op de aankomende Algemene verordening gegevens bescherming, die ook hoge boetes zal kennen. De boetes kunnen worden opgelegd bij overtreding van vrijwel elke bepaling uit de Wet bescherming persoonsgegevens. Deze boetes kunnen oplopen tot EUR 820.000, of 10% van de jaaromzet als EUR 820.000 geen passende bestraffing zou zijn. Hiermee is de uitbreiding van de boetebevoegdheid aanzienlijk; tot aan deze wetswijziging kon de Autoriteit Persoonsgegevens slechts in een beperkt aantal gevallen een boete opleggen, waarbij de maximale boete EUR 4.500 bedroeg. In het algemeen geldt dat de Autoriteit Persoonsgegevens pas een boete kan opleggen nadat zij een bindende aanwijzing heeft gegeven, die nadien niet is opgevolgd. De bindende aanwijzing kan echter worden overgeslagen in gevallen van opzettelijke overtreding, of ernstig verwijtbare nalatigheid. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft (concept) beleidsregels opgesteld, waaruit blijkt welke bepalingen tot welke boetes kunnen leiden. Simpel gezegd houdt systematiek in dat de boete hoger wordt naar mate de aard van de geschonden wetsbepaling ernstiger is. De wetsbepalingen die zien op de materiële rechten van de betrokkene (bijvoorbeeld het verwerken van bijzondere persoonsgegevens, zoals gezondheidsgegevens) worden zwaarder bestraft dan de bepalingen die louter procedurele waarborgen bieden. Hoe hoog een boete in een concreet geval zal zijn is mede afhankelijk van factoren zoals de ernst en de verwijtbaarheid van de overtreding. Hiernaast zijn er boeteverhogende omstandigheden (recidive, of het frustreren van het onderzoek naar de overtreding) en boeteverlagende omstandigheden (onder andere verdergaande medewerking verlenen aan het onderzoek naar de overtreding en zelfstandige beëindiging van de overtreding). Al met al is de Autoriteit Persoonsgegevens definitief geen papieren tijger meer, en kan zij naast het effectieve middel van ‘naming and shaming’ nu ook financiële sancties opleggen. Het is de verwachting dat de Autoriteit Persoonsgegevens in 2016 enkele voorbeelden zal gaan stellen om duidelijk te maken dat (en hoe) zij deze boetebevoegdheid toepast – zorg ervoor dat u niet een van deze voorbeelden wordt!   Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het privacy-recht? Meld u dan aan voor de Privacy Nieuwsbrief.

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.