Advocaat

Mirjam Louws

Specialisatie

Mirjam houdt zich bezig op het gebied van de (internationale) handel van goederen en logistiek. Na haar studie (maritiem & transport en handelsrecht) heeft zij 5+ jaar gewerkt bij een middelgroot advocatenkantoor in Rotterdam waarna zij sinds mei 2019 bij Ploum in dienst is getreden. Zij houdt zich voornamelijk bezig met contract- en aansprakelijkheidskwesties, maar adviseert en procedeert ook over allerlei zaken met betrekking tot het EU- en nationale regelgevingskader waarin de regels en normen zijn vastgelegd voor het importeren van producten of het in de (EU) brengen van producten. Ze is zeer vertrouwd met de EU- en nationale wetgeving en het hele wetgevingskader dat de verplichtingen van marktdeelnemers (fabrikanten, importeurs, fulfilmentdienstverleners, distributeurs, et cetera) bepaalt en de regels vastlegt met betrekking tot alle soorten producten, van (biologische) levensmiddelen en diervoeders tot geneesmiddelen, medische hulpmiddelen, speelgoed en machines.

Zij staat ondernemers bij die actief zijn in de sectoren Food & Feed, Healthcare & Life Sciences en Logistiek waarbij toezicht en handhaving door autoriteiten, zoals de NVWA, Skal, IGJ, ILT of de Douane een belangrijke rol spelen. Daarnaast heeft zij ruime expertise in het voeren van civiele procedures en het opstellen van (en adviseren over) contracten (koop, verkoop, logistiek, opslag, et cetera), beslagprocedures en is zij een sterke litigator.

Wat klanten aangeven

‘Marijn van Tuijl and Mirjam Louws professionalized the way we are contracting our suppliers and pointed out some risks in the area of liability, food safety and financial matters that we were able to avert with their help.’ - Legal 500 EMEA 2023

Achtergrond

In 2019 heeft Mirjam de 2-daagse opleiding Levensmiddelenrecht gevolgd aan de Wageningen Universiteit. In 2021 heeft zij de Specialisatieopleiding Contracteren aan de Universiteit Leiden met succes afgerond. Mirjam is lid van de Nederlandse Vereniging voor Levensmiddelenrecht, de Nederlandse Vereniging voor Transportrecht, de Nederlandse Vereniging voor Maritiem en Transportrecht en de Sociëteit Rotterdam Maritiem. Mirjam publiceert regelmatig over onderwerpen op het gebied van levensmiddelenwetgeving, contractenrecht en het EU-regelgevingskader.

Verstand van zaken is meer dan juridische kennis

Mirjam is zeer gedreven en heeft een oplossingsgerichte instelling. De koers recht houden, tegelijkertijd oog hebben voor detail en creativiteit met een ‘recht-door-zee’ mentaliteit, is kenmerkend voor Mirjam en haar manier van werken. Mirjam komt uit een ondernemersfamilie en weet welke waarde een ondernemer hecht aan praktische op maat gemaakte oplossingen en heldere advisering.

Voorbeelden recent werk

 • Geadviseerd en met succes meerdere procedures gevoerd voor containerrederij Maersk en diverse bouwbedrijven terzake van aansprakelijkheid in verband met asbestblootstelling. Eén tot aan de Hoge Raad (samen met mr. Caspar Janssens). De publicatie van dat arrest is hier te raadplegen.
 • Advisering inzake (internationaal) contracten-, aansprakelijkheids- en internationaal privaat- en transportrecht voor twee (door de Europese Unie gesubsidieerde) projecten, het CO3-project en het NexTrust project. Deze projecten in de logistieke sector zijn gericht op verbetering van de samenwerking, efficiëntie en duurzaamheid.
 • Procederen over contractdisputen, uiteenlopend van een geschil waarin centraal stond of een product voldeed aan de Richtlijn Medische Hulpmiddelen 93/42/EEG (dit betrof luizenshampoo) tot aan een geschil waarin de VMC-verordening (Verordening (EG) nr. 2073/2005 inzake microbiologische criteria voor levensmiddelen en bijbehorende Leidraden) centraal stond.

Opleidingen

 • Beroepsopleiding advocatuur (2014 – 2016)
 • Bedrijfsrecht en Maritime & Transport law, Erasmus Universiteit Rotterdam (2013)

Lidmaatschappen en nevenfuncties

 • Nederlandse Vereniging voor Zee- en Vervoerrecht (NVZV)
 • Nederlandse Vereniging voor Vervoerrecht (NVV)
 • Sociëteit Rotterdam Maritiem. Dit is een club van bedrijven (circa 75 leden), die op welke wijze dan ook als maritiem bedrijf (de bekende “natte” bedrijven) bij het Rotterdamse Havengebied zijn betrokken
 • Rubrieksauteur van het tijdschrift Juridisch up to Date, rubriek: handelscontracten, transport en logistiek.

Publicaties

Rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten

Mirjam Louws heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende hoofd- (en sub) rechtsgebieden geregistreerd:

 • Transport- en handelsrecht

Op grond van deze registratie is Mirjam Louws verplicht elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd hoofdrechtsgebied.Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

 • Volgen wat u interessant vindt
 • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.