Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht

Ondernemen betekent risico’s nemen. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en kan grote financiële en commerciële gevolgen hebben. Een onderneming doet er daarom verstandig aan risico’s te spreiden. Ten eerste door vooraf goede afspraken te maken met andere betrokken partijen. Daarnaast vormen verzekeringen een onlosmakelijk onderdeel van het risicomanagement van grote en kleine bedrijven. In geval van schade kan soms verhaal gezocht worden op een andere partij of is de schade gedekt onder een verzekering. En soms is het uw eigen bedrijfsrisico.

Heeft u vragen over de informatie op deze pagina?

+31 (0)10 4406440 info@ploum.nl

Zo kunnen wij u helpen

Juridische ondersteuning door Ploum

De specialisten van Ploum adviseren u graag. Wij kennen en assisteren de verzekeringspraktijk in ieder opzicht: van het adviseren over financieel toezicht tot het ontwikkelen van verzekeringsproducten, van het contractueel verdelen van aansprakelijkheidsrisico’s tot het afhandelen van claims. Dat doen we in opdracht van verzekeraars, tussenpersonen, verzekerde bedrijven en overheden en experts.

Aansprakelijkheidsrecht

Ons team adviseert over de contractuele verdeling en beperking van risico’s en aansprakelijkheid. Mocht de schade leiden tot een claim, dan adviseren wij en staan wij u bij indien het tot een procedure komt.

Contractueel verzekeringsrecht

Vanzelfsprekend speelt de aanwezigheid en omvang van verzekeringsdekking een belangrijke rol bij de afwikkeling van een claim. Wij hebben ruime ervaring in het beoordelen van verzekeringsdekking en het begeleiden van de cliënt indien daarover een geschil rijst.

Regulatoir verzekeringsrecht

Het toezicht op het verzekeringsbedrijf is gereguleerd in de Wft en de daarop gebaseerde regelgeving. Regelmatig beantwoorden wij vragen over de reikwijdte en de inhoud van de Wft: is sprake van een verzekeringsovereenkomst? Heb ik een vergunning nodig? Heb ik mijn zorgplicht geschonden? Wat gebeurt er als ik mij niet aan een gedragscode gehouden heb?

Multi-disciplinaire aanpak

Het verzekeringsbedrijf wordt steeds complexer door de vele bewegingen binnen de markt en de snel veranderende regelgeving. Ploum begrijpt de praktijk van de verschillende spelers op de verzekeringsmarkt: de verzekeraars en de verzekerden, de tussenpersonen en de experts. En met de vele disciplines die wij in huis hebben, kunnen we de geïntegreerde dienstverlening bieden die nodig is op dit complexe rechtsgebied. Voorbeelden van diensten die wij verlenen naast claimafwikkeling, dekkingsvragen en adviezen over toezicht:

  • Assistentie van verzekeraars en tussenpersonen in herstructureringen en de overdracht van verzekeringsportefeuilles.
  • Advies aan Verzekeraars bij het ontwikkelen van verzekeringsproducten.
  • Advies in het geval dat een verzekerde failliet gaat.
  • Begeleiding van het proces van aanbesteding van een verzekeringsvraag.
  • Advisering bij (een geschil over) verzekeringsfraude.
  • Advisering over de mogelijkheden en onmogelijkheden om bestuurlijke boetes, opgelegd aan de directie, te verzekeren.

"Ploum can handle very complex legal matters, and is very solid." - Chambers 2024

"Ploum has cemented a strong reputation for handling health, safety and environmental insurance issues, particularly relating to environmental damages claims surrounding hazardous or toxic contaminants. The team is also strong in construction-related insurance matters, specifically in connection with design and build project insurance." - Legal 500 EMEA 2023

Advocaat, Partner

Natalie Vloemans

Expertises:  Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht, Bestuurders- en Beroepsaansprakelijkheid, Litigation, Arbitrage, Commerciële contracten, Bedrijven in moeilijkheden,

Advocaat, Partner

Jikke Biermasz

Expertises:  Douanerecht, Transportrecht, Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht, Voedsel- en Warenpraktijk, Haven en Douane, Food, Transport en Logistiek, Douane en Internationale Handel, Internationale Sancties en Exportcontrole , E-commerce,

Advocaat, Partner

Jeroen Zandt

Expertises:  Transportrecht, Litigation, Verzekerings- en Aansprakelijkheidsrecht, Transport en Logistiek,

Ontmoet het hele team

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.