Aangifte doen

Iedere burger die kennis draagt van een strafbaar feit mag volgens de wet aangifte doen, en de politie is verplicht om de aangifte op te nemen. In veel gevallen kunt u zelf – als persoon of bedrijf – aangifte doen van een strafbaar feit. In complexe zaken of zaken met een groot belang is het goed om professionele rechtsbijstand in te schakelen. In alle gevallen is het goed om een aantal onderwerpen goed voor ogen te houden.

Heeft u vragen over de informatie op deze pagina?

+31 (0)10 4406440 info@ploum.nl

Zo kunnen wij u helpen

  1. Waar aangifte doen?
  2. Wanneer aangifte doen?
  3. Bewijs verzamelen
  4. Ontvangstbevestiging en zaaksnummer
  5. Verhoren en verzoeken van de politie
  6. Rechten als slachtoffer
  7. Wat als het Openbaar Ministerie niet vervolgt?

1 Waar aangifte doen?

U kunt aangifte doen bij de politie, maar u kunt ook direct aangifte doen bij het Openbaar Ministerie. Op https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen kunt u van veel strafbare feiten aangifte doen. Ook voor bedrijven is het mogelijk om via deze digitale weg eenvoudig aangifte te doen. Het bedrijf moet dan wel eerst een account aanmaken via de website van de politie. Wanneer u aangifte wilt doen van fraude is het soms beter om u tot de FIOD te wenden.

Kijk voor meer informatie op de site van de Belastingdienst: Meld belastingfraude en financiële fraude (belastingdienst.nl). In sommige gevallen kan ook de Fraudehelpdesk u verder helpen: Fraude melden - Fraudehelpdesk.

2 Wanneer aangifte doen?

De wet stelt in een heel aantal gevallen eisen aan de termijn voor vervolging. Als strafbare feiten zijn verjaard, dan kan een aangifte weliswaar worden ingediend maar zal dat niet meer kunnen leiden tot een succesvolle vervolging door de officier van justitie. In enkele specifieke gevallen is het zelfs noodzakelijk om een zogenaamde ‘klacht’ in te dienen. En de klacht moet volgens de wet binnen drie maanden zijn ingediend nadat de gerechtigde bekend is geworden met het strafbare feit. Schending van het beroepsgeheim (artikel 272 Sr) is een voorbeeld van een klachtdelict.

3 Bewijs verzamelen

Verzamel zorgvuldig bewijs voor het strafbare feit waarvan u aangifte wilt doen. Hoe overzichtelijker u het bewijs aan de politie (of een andere opsporingsdienst) of het Openbaar Ministerie kan presenteren, hoe beter zij in staat zijn uw aangifte te beoordelen. Als het moeilijk is om te beoordelen of iets bewijs is, kunt u het best professionele bijstand inschakelen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het technisch ontsluiten van digitaal bewijs.

4 Ontvangstbevestiging en zaaksnummer

In veel gevallen heeft u recht op een kopie van uw aangifte of in ieder geval een ontvangstbevestiging. Bewaar deze goed want uw zaak zal bij de opsporingsdienst en het Openbaar Ministerie worden verwerkt met een kenmerk. Met dat kenmerk kunt eenvoudiger en efficiënter communiceren. Als uw zaak onder behandeling is bij het Openbaar Ministerie, is uw zaak bekend onder een zogenaamd ‘parketnummer’.

5 Verhoren en verzoeken van de politie

U kunt naar aanleiding van uw aangifte worden uitgenodigd voor een verhoor om uw aangifte nader toe te lichten. In dat geval is het raadzaam om u (of uw bedrijf) voorafgaand én tijdens dat verhoor bij te laten staan door een advocaat. Het is ook mogelijk dat u door de opsporingsdienst wordt benaderd met een verzoek om extra informatie.

6 Rechten als slachtoffer

Als slachtoffer (ook wel: benadeelde) heeft u recht om op de hoogte te worden gehouden van de voortgang van de zaak. Het is belangrijk dat u benadrukt dat u op de hoogte gehouden wilt worden. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn om tijdens een strafzaak schade te vorderen. Indien een aangifte wordt opgepakt heeft u als benadeelde op enig moment ook recht op afschriften van het procesdossier.

7 Wat als het Openbaar Ministerie niet vervolgt?

Als het Openbaar Ministerie niet overgaat tot vervolging van een verdachte, dan kunt u een ‘Artikel 12 Sv procedure’ starten. Door middel van het indienen van een klaagschrift verzoekt u aan het gerechtshof om het Openbaar Ministerie te bevelen om tot vervolging. U kan zich bij het indienen en behandelen van het klaagschrift laten bijstaan door een advocaat.

Bijstand van Ploum

De advocaten van de strafrechtsectie bij Ploum beschikken over jarenlange kennis en ervaring bij het opstellen en indienen van aangiften. De ervaring leert dat het hebben van de juiste contacten en specialistische kennis van doorslaggevend belang zijn bij het succesvol opstellen en indienen van aangiften. Wij staan u dan ook graag bij met raad en daad.