Pandrecht

Het pandrecht is een zeer veel voorkomende vorm van zekerheid. In Nederland gelden verschillende regimes voor de verpanding van diverse activa. De meest gebruikelijke daarvan zijn:

  • Verpanding van rechten zoals debiteuren, verzekeringen, banksaldi, intra-groepsvorderingen, intellectuele eigendom
  • Verpanding van roerende zaken zoals voorraad, inventaris, opslaggoederen, transportsystemen, kranen (voor zover niet onroerend)
  • Verpanding van aandelen in een of meer dochtermaatschappijen

Heeft u vragen over de informatie op deze pagina?

Neem contact op via onderstaand telefoonnummer of stuur ons een e-mail.

+31 (0)10 4406440 info@ploum.nl

Zo kunnen wij u helpen

Juridische ondersteuning bij verpanding

Ploum kan voor u de onderhandse of notariële akte opstellen, die noodzakelijk is bij (stille of bezitloze) verpanding van rechten of roerende zaken. Verpanding van aandelen in een Nederlandse B.V. kan alleen bij notariële akte geschieden.

Parallel debt

Is er sprake van een syndicaat van financiers, zoals in LMA-trajecten, dan is het mogelijk met een parallel debt-clausule in de pandakten het zekerheidsrecht te vestigen ten behoeve van een security agent of security trustee (meestal een van de banken). Deze security agent of security trustee oefent in het voorkomende geval het pandrecht uit ten behoeve van het syndicaat. In ons Nederlandse recht bestaat twijfel over de mogelijkheid een zelfstandig zekerheidsrecht te vestigen ten behoeve van iemand die geen of slechts voor een gedeelte crediteur is. Daarom wordt in de pandakte (of in de kredietdocumentatie of intercreditor overeenkomst) bepaald dat het gehele bedrag tevens als een aparte schuld aan de security agent verschuldigd is. Deze aparte schuld neemt af naarmate er aflossingen of uitwinningen plaatsvinden. De parallel debt werd vroeger alleen voor bepaalde jurisdicties (vooral Nederland) afgesloten, maar ook in het Engelse systeem wordt steeds meer het nut ervan ingezien.

Zekerheden voor schulden van derden

Soms worden zekerheden als pand verstrekt voor de schulden van derden. Het is dan belangrijk om goed te verifiëren of de vennootschap wel bevoegd is om de transactie aan te gaan. Ook wil het management van de lokale vennootschap zich goed vergewissen of zij geen aansprakelijkheid op zich laadt, door in te stemmen met een dergelijke zekerheidstelling.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.