Cyberopleiding

‘Om ongestoord te kunnen functioneren, is de weerbaarheid van de samenleving tegen digitale dreiging cruciaal’. Dat schrijft het NCTV in het Cybersecuritybeeld 2022. En om de weerbaarheid te vergroten wordt al lang niet meer alleen naar de techniek gekeken. Er komen namelijk meer en meer wetten en regels op het gebied van cybersecurity. Juist om het hoofd te bieden aan alle technische ontwikkelingen op het gebied van cybercrime en cybersecurity, komen er nu in een snel tempo veel nieuwe wetten met veel nieuwe verplichtingen waaraan bedrijven moeten gaan voldoen, zoals de NIS2 en DORA. Dat betekent dat dit uiteraard ook juridische gevolgen gaat hebben. Een van die verplichtingen houdt in dat voor bedrijven in vitale sectoren die onder de NIS2 of de DORA vallen, een opleidingsverplichting bestaat. Met het volgen van deze opleiding verkrijgt u de nodige kennis op het gebied van de cybersecurity, en specifiek ten aanzien van de juridische rechten en verplichtingen voor bedrijven en overheden in de vitale sectoren. Daarnaast kunt u middels het deelnamecertificaat aantonen dat u specifieke opleidingsinspanningen hebt verricht.

Locatie: Rotterdam
Startmoment: 21 november 2023
Taal: Nederlands
Investering: €799,- (excl. btw)

Inhoud

De opleiding bouwt een brede basis van kennis op het gebied van cybersecurity op. Die brede basis dient als fundament voor verdere groei van en verbeteringen binnen de organisatie waar u werkzaam bent. U bent in staat om in te spelen op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cyberdreigingen, normeringen en incident response. Daarnaast krijgt u ook een beeld van het kader van wetgeving met betrekking tot cybersecurity in de vitale sectoren.

Hoe ziet de opleiding eruit? De opleiding bestaat uit verschillende onderdelen. Op hoofdlijnen wordt de geschiedenis geschetst op het gebied van cybercrime en cybersecurity. De opleiding zoekt aansluiting tussen de wetten en regels en de praktijk. Dus wat betekent:

  • Europese cybersecuritywetgeving voor de praktijk;
  • nationale wet- regelgeving voor de praktijk;
  • strafrecht, bestuursrecht en civielrecht in cybersecurity.

Hierbij wordt aandacht besteed aan cybercrime. Wat zijn de risico’s? Ransomware en een Ddos-aanval, wat houdt dat in? Feitelijk en juridisch. Daarnaast wordt aandacht besteed aan toezicht en handhaving op het gebied van cybersecurity.
 

U weet na afloop meer over:

  • wat cybersecurity en cybercrime zijn in hoofdlijnen;
  • specifieke Europese en Nederlandse wetten en regels op het gebied van cybersecurity;
  • welke drie fases van cybersecurity er zijn;
  • welke beveiligingseisen de NIS2 voorschrijft;
  • wat de rol is van ISO- en of NEN-normen in cybersecurity;
  • wat incident response is;
  • welke ‘cyber’ autoriteiten er zijn.

Sprekers

Mr. Jouko Barensen

Jouko Barensen is advocaat bij Ploum en voormalig Officier van Justitie. 

Mr. Hugo van Aardenne

Hugo van Aardenne is als advocaat bij Ploum gespecialiseerd in ondernemingsstrafrecht en cybersecurity.

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Strafrecht, Bestuursrecht, Afvalstoffenrecht, Milieurecht , Cybersecurity , Transport en Logistiek, BRZO, Handhaving en sancties,

Advocaat

Hugo van Aardenne

Expertises:  Strafrecht, Bestuursrecht, Cybersecurity , Handhaving en sancties, Internationale Sancties en Exportcontrole , Interne onderzoeken,

Investering

€799,- per persoon (exclusief btw). Dit bedrag is inclusief lesmateriaal en lunch. U ontvangt een deelnamecertificaat.
 

Opleidingsdagen

  • Dinsdag 21 november 2023 09:00-18:00