https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Contracten/pexels-andrea-piacquadio-3760067.jpg

Het ‘zelfonderzoek’ na een meldingsplichtig arbeidsongeval

10 feb '23

Auteur(s): Hugo van Aardenne en Jouko Barensen

Vanaf 1 januari 2023 doen werkgevers hun eigen onderzoek na een meldingsplichtig arbeidsongeval. Met dit ‘zelfonderzoek’ doen werkgevers onderzoek naar de achtergronden van het arbeidsongeval, én naar wat de werkgever kan verbeteren. Hieronder volgt een korte toelichting over deze nieuwe werkwijze van de Arbeidsinspectie.

Gedachte achter zelfonderzoek na een meldingsplichtig arbeidsongeval

De gedachte achter het zelfonderzoek is dat er zo minder tijd, geld en aandacht gaat naar juridische procedures en boetes, en meer tijd en geld wordt gestoken in het verbeteren van veiligheidsmaatregelen en de cultuur die daarbij hoort.

Wanneer wel en wanneer niet?

Meldingsplichtige arbeidsongevallen zijn ongevallen met een dodelijke afloop, blijvend letsel of een ziekenhuisopname. Bij arbeidsongevallen met een dodelijke afloop doet de Arbeidsinspectie altijd een onderzoek. En hetzelfde geldt voor zaken waarbij een minderjarige het slachtoffer is, of het slachtoffer een familielid is van de werkgever. Ook als het ongeval een grote maatschappelijke impact heeft, of als geschiedenis van het bedrijf daartoe aanleiding geeft, doet de Arbeidsinspectie zelf het onderzoek.

Termijn en inhoud van het zelfonderzoek

De Arbeidsinspectie blijft sowieso in alle gevallen de plaats van het ongeval bezoeken. Maar als de werkgever – op grond van deze nieuwe werkwijze – zelf onderzoek mag doen, dan moet het onderzoek binnen 15 werkdagen zijn afgerond en worden gerapporteerd middels een werkgeversrapportage inclusief verbeterplan.

Beoordeling door de Arbeidsinspectie

De Arbeidsinspectie gaat de werkgeversrapportage en het verbeterplan dan beoordelen. Als dit die niet worden goedgekeurd door de Arbeidsinspectie dan volgt er een onderzoek, en dat onderzoek zou weer kunnen leiden tot een boete.

Als de werkgeversrapportage en het verbeterplan wél worden goedgekeurd, dan gaat de Arbeidsinspectie op een later moment beoordelen of de verbeteringen ook daadwerkelijk zijn doorgevoerd. En als dit niet is gebeurd dan kan er alsnog een boete worden opgelegd.

Wij adviseren regelmatig cliënten die met een arbeidsongeval te maken krijgen. Wij kunnen u dus goed helpen bij het opzetten en uitvoeren van een dergelijk zelfonderzoek.

Als u hierover meer wilt weten, dan voeren wij graag een vrijblijvend gesprek met u voor een advies op maat of bijstand bij het opstellen van een dergelijk onderzoek.

Contact

Advocaat

Hugo van Aardenne

Expertises:  Economisch strafrecht, Bestuursrecht, Cybersecurity , Handhaving en sancties, Internationale Sancties en Exportcontrole , Interne onderzoeken,

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Economisch strafrecht, Bestuursrecht, Afvalstoffenrecht, Milieurecht , Cybersecurity , Transport en Logistiek, BRZO, Handhaving en sancties,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.