Per 1 februari 2020 is Brexit een feit. Het Verenigd Koninkrijk heeft de EU om o.oo uur verlaten. Eindelijk!, zullen sommigen denken want Brexit heeft de gemoederen geruime tijd bezig gehouden en heeft jaren voor onzekerheid gezorgd. Vooralsnog ziet het er echter naar uit dat dat Brexit de gemoederen ook de komende periode nog wel bezig zal houden. Het Verenigd Koninkrijk mag dan de EU verlaten hebben per 1 februari 2020, concrete afspraken aangaande het vertrek en toekomstige samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU moeten nog worden gemaakt.
Onduidelijkheid blijft daarmee bestaan omtrent de voorwaarden waaronder de Brexit zal gaan plaatsvinden. Wordt het een harde Brexit of wordt het een zachte Brexit met duidelijke afspraken aangaande toekomstige samenwerking.
Tot 31 december 2020 zal er een overgangsfase gelden. Gedurende deze overgangsfase dienen de UK en de EU tot een definitief akkoord omtrent de uittreding en toekomstige samenwerking te zijn gekomen. Er bestaat een mogelijkheid om de overgangsfase eenmalig met twee jaar te verlengen, mits zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk met een verlenging instemmen. Gedurende de overgangsfase blijven alle EU-regels en wetten voor het Verenigd Koninkrijk van kracht en zal er in eerste instantie dus weinig veranderen.
De Nederlandse regering heeft ter voorbereiding op Brexit diverse maatregelen genomen. Zo is op 29 maart 2019 de Verzamelwet Brexit aangenomen door de Eerste Kamer. Deze wet beoogt ervoor te zorgen dat de gevolgen van de Brexit geen problemen voor Nederlandse burgers en ondernemingen opleveren. De Verzamelwet Brexit ziet op twee soorten (wets)wijzigingen, te weten wijzigingen die noodzakelijk zijn ongeacht het moment van de Brexit en wijzigingen die inspelen op onvoorzienbare gevolgen van de Brexit. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze nieuwsbrief inzake de Verzamelwet Brexit.
Na een lange periode van onzekerheid is er nu een ding zeker: Brexit gaat door en gaat een impact hebben zowel voor Nederlandse ondernemingen die actief zijn in het Verenigd Koninkrijk als voor ondernemingen uit het Verenigd Koninkrijk actief in Nederland of elders binnen de Europese Unie. De tijd voor actie is nu aangekomen, althans, zodra duidelijk is wat de uiteindelijke impact gaat worden.
Ook al staat de uitkomst van de onderhandelingen op dit moment nog niet vast, als Nederlandse onderneming kunt u alvast inventariseren welke gevolgen de Brexit op de commerciële activiteiten van uw bedrijf heeft. Aan de rechterkant van deze pagina ziet u een vragenlijst waarmee u de eventuele gevolgen kunt inventariseren.
Ongeacht de uitkomst van de onderhandelingen over Brexit zullen ondernemingen uit het Verenigd Koninkrijk hinder gaan ondervinden van Brexit. Zo zullen bepaalde vergunningen (denk aan die van financiële instellingen) niet langer geldig zijn. Zullen er nieuwe im- en export en douane regels gaan gelden en zullen er nieuwe voorwaarden gaan gelden voor het verrichten van arbeid in Nederland?
In juridisch opzicht kunnen door de Brexit bestaande zekerheden voor zowel Nederlandse als Britse ondernemingen in de onderlinge verhouding met het Verenigd Koninkrijk wegvallen. Bijvoorbeeld, blijven de regels hetzelfde bij de producten die ik al lange tijd bij een Britse leverancier koop? Kan ik het aan de Britse rechter overlaten om ook de positie van mijn ondernemingen recht te doen als er een geschil ontstaat? Houd ik dezelfde aanspraken dat een vonnis ook in mijn voordeel in het Verenigd Koninkrijk wordt afgedwongen? Op dit moment worden voor veel producten en diensten de certificaten van Britse toezichthouders in Nederland erkend. Blijft dat zo? Blijft de privacyregelgeving zoals die geldt binnen de EU van toepassing is ook na een Brexit van kracht in het Verenigd Koninkrijk? Dienen financiële instellingen gevestigd in het Verenigd Koninkrijk een vergunning in één van de EU Lidstaten aanvragen of gaat er een paspoort regime komen?
Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.
Blijf op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen in uw sector. Vul hieronder uw gegevens in om op maat gesneden juridische updates en uitnodigingen voor evenementen te ontvangen.
Volgen wat u interessant vindt
Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
{phrase:advantage_3}
{phrase:advantage_4}
We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.
Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.