https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Algemeen/pexels-markus-winkler-4160071.jpg

Alcohol- en drugstests op het werk: een update

30 mei '22

Auteur(s): Chloë van Zwieten

Alcohol en drugs op de werkvloer: het blijft voer voor discussie. In januari 2020 plaatsten wij een update over aangekondigde wetgeving, die het mogelijk maakt om werknemers in bepaalde sectoren te testen op het gebruik van alcohol en drugs. Tijdens de coronacrisis is dit traject tijdelijk stopgezet, maar op 10 mei 2022 heeft minister Van Gennip laten weten dat het wetgevingstraject weer is opgestart.
 

Kamerbrief Van Gennip

Minister Van Gennip kondigt in haar kamerbrief wederom aan dat er een wettelijke regeling in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) moet komen voor het afnemen van testen op alcohol en drugs bij bedrijven die vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen 2015 (Brzo 2015). In Nederland betreft dit ongeveer 400 bedrijven. De alcohol- en drugstesten moeten mogelijk worden onder strenge voorwaarden en voor specifieke functies en functiegroepen. Ook wordt een goed alcohol- en drugsbeleid (AD-beleid) een voorwaarde voor het mogen testen. In het wetsvoorstel zal ook ingegaan worden op de rol van de ondernemingsraad bij het al dan niet invoeren van de mogelijkheid om binnen een bedrijf alcohol- en drugstesten toe te staan.

Tijdspad

Op dit moment streeft de minister ernaar om het wetsvoorstel in het najaar van 2022 aan te bieden voor internetconsultatie. Een verdere uitbreiding naar andere sectoren dan Brzo-bedrijven zit er volgens de minister op korte termijn niet in. Zij wil namelijk eerst verder onderzoek over de omvang van de problematiek en de effectiviteit van alcohol- en drugstesten en de eerste ervaringen bij Brzo-bedrijven afwachten.

Conclusie

Het opnieuw opstarten van het wetgevingstraject zal voor veel werkgevers in de Brzo-sector goed nieuws zijn. Zij moeten wel rekening houden met het feit dat in het wetsvoorstel wordt opgenomen dat testen alleen mogelijk wordt indien de werkgever een goed AD-beleid binnen het bedrijf heeft geïmplementeerd. Indien er nieuwe ontwikkelingen zijn op dit gebied, zullen wij u op de hoogte stellen. In de tussentijd vragen over alcohol en drugs op de werkvloer of de privacy van uw personeel? Of wilt u uw AD-beleid nog eens tegen het licht houden? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Wij adviseren graag!

Contact

Advocaat

Michelle Westhoeve

Expertises:  Arbeidsrecht, Privacyrecht, Medezeggenschapsrecht, Transport en Logistiek, Bedrijven in moeilijkheden,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.