https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Milieu/groen.jpg

Ploum Corporate Sustainability Desk

02 feb '23

Auteur(s): Maurice Verhoeven

Het onderwerp Corporate sustainability is niet meer weg te denken uit menig bestuurskamer en commissarissenkamer. ESG (Environmental, Social & Governance) is een hot topic, gevoed door zaken als Milieudefensie tegen Shell en van ClientEarth in het Verenigd Koninkrijk tegen Shell. Er is inmiddels ook de nodige regelgeving verschenen, zoals (i) het richtlijnvoorstel voor duurzaam ondernemingsbestuur, de Directive on Corporate Sustainability Due Diligence (CSDD), die de Europese Commissie op 23 februari 2022 heeft gepubliceerd, (ii) de richtlijn Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) die de Europese Commissie in november 2022 aannam en (iii) zeer recent nog de gewijzigde Corporate Governance Code die verlangt van vennootschappen dat zij jaarlijks verslag doen over de effecten van hun handelen op mens en milieu, de betrokkenheid van stakeholders en de mate waarin zij de geformuleerde doelstellingen hebben gehaald.

Alhoewel deze regelgeving primair is gericht op grote ondernemingen, zouden ook kleinere ondernemingen te maken kunnen krijgen met deze regelgeving indien zij zakelijke relaties hebben met de ondernemingen die onder de toepassing van de CSDD vallen. Het een en ander heeft ook gevolgen voor de taak van bestuurders. Bestuurders (en in het verlengde daarvan ook commissarissen) dienen bij de behartiging van het vennootschappelijk belang rekening te houden met de gevolgen van hun besluiten voor duurzaamheidsaspecten. Zo introduceert de CSDD een zorgplicht voor bestuurders om bij het vervullen van hun plicht te handelen in het belang van de onderneming, rekening houdend met de gevolgen van hun beslissingen voor duurzaamheidskwesties, met inbegrip van, waar van toepassing, de gevolgen voor mensenrechten, klimaatverandering en milieu, ook op korte, middellange en lange termijn.

Ondertussen zijn de eerste bestuurders en commissarissen van Shell door ClientEarth in het Verenigd Koninkrijk persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het gevoerde klimaatbeleid en in Nederland heeft Milieudefensie de bestuurders en commissarissen van Shell persoonlijk opgeroepen de positie van de vennootschap te heroverwegen en heeft zij hen gewaarschuwd voor persoonlijke aansprakelijkheid voor het niet nakomen van het vonnis. Is er sprake van een dreigend aansprakelijkheidsrisico voor bestuurders en commissarissen?

Als u meer wilt weten over de recente duurzaamheidsregelgeving en welke gevolgen dat zou kunnen hebben voor uw onderneming of als u zou willen weten welke verplichtingen op u als bestuurder of commissaris rusten en welke gevolgen dit heeft voor uw eventuele aansprakelijkheid, neem dan gerust contact op met onze specialisten van de Ploum Corporate Sustainability Desk.

Contact

Advocaat, Partner

Maurice Verhoeven

Expertises:  Litigation, Bestuurders- en Beroepsaansprakelijkheid, Ondernemingsrecht, Arbitrage, Bedrijven in moeilijkheden,

Advocaat

Thomas Munnik

Expertises:  Litigation, Bestuurders- en Beroepsaansprakelijkheid,

Advocaat

Annerieke Meerkerk

Expertises:  Litigation, Bestuurders- en Beroepsaansprakelijkheid,

Deel dit artikel

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.