https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Algemeen/justice-2071539_1280.jpg

De belangrijkste arbeidsrechtelijke wijzigingen per 1 januari 2022 op een rij

31 dec '21

Aan het begin van ieder nieuw jaar verandert er veel op het gebied van wetgeving. Zo verandert er ook in het arbeidsrecht het nodige per 1 januari 2022. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen voor u op een rij.

Vrouwenquotum in top bedrijfsleven

Per 1 januari 2022 treedt de wet over een betere man-vrouw verhouding in de top van het bedrijfsleven in werking. Raden van Commissarissen bij beursgenoteerde vennootschappen moeten door deze wet voor minimaal een derde deel uit vrouwen bestaan. Ook moeten grote vennootschappen passende en ambitieuze streefcijfers opstellen en hierover rapporteren. Lees in dit eerder gepubliceerde blog meer over deze wet.

Medezeggenschap en flexkrachten

De Verzamelwet SZW 2022 wijzigt de Wet op de Ondernemingsraden op een aantal punten, om de betrokkenheid van flexkrachten te vergroten. De belangrijkste wijziging zit hem in de termijnen van actief en passief kiesrecht van werknemers. Deze worden verkort naar drie maanden. Werknemers mogen hierdoor al na drie maanden stemmen over en zich verkiesbaar stellen voor een plek in de ondernemingsraad. Voor uitzendwerknemers geldt dat zij na 15 maanden medezeggenschapsrechten opbouwen in plaats van na 24 maanden.

Onbelaste thuiswerkvergoeding

Vanaf 1 januari 2022 kunnen werkgevers hun werknemers een onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal 2 euro per thuisgewerkte dag verstrekken. De onbelaste thuiswerkvergoeding kan zowel op declaratiebasis als op basis van een vast thuiswerkpatroon verstrekt worden. Er kan geen onbelaste thuiswerkvergoeding verstrekt worden op dagen dat de werknemer al een reiskostenvergoeding ontvangt. Als een werknemer dus een deel van de dag thuiswerkt en een deel van de dag op locatie, komt hij in aanmerking voor óf een onbelaste thuiswerkvergoeding óf een reiskostenvergoeding.

Verval van verruiming werkkostenregeling

Vanwege COVID-19 is de vrije ruimte binnen de Werkkostenregeling in 2020 en 2021 tijdelijk verruimd. Deze tijdelijke verruiming vervalt in 2022. De vrije ruimte over de eerste EUR 400.000 is daarom in 2022 weer 1,7% en over het meerdere 1,18%.

Verbod op rookruimtes

Vanaf 1 januari 2022 moeten alle gebouwen in Nederland waar mensen werken rookvrij zijn. Bedrijven mogen dus geen rookruimtes meer hebben. Overtreding van dit verbod kan leiden tot een boete opgelegd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

WW-premie

Sinds de invoering van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) betalen werkgevers een lage WW-premie voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. Per 2022 dalen de premies iets ten opzichte van 2021.

Daarnaast moet een werkgever op grond van de WAB met terugwerkende kracht de hoge premie betalen wanneer een werknemer die beschikt over een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd voor minder dan 35 uur per week in een kalenderjaar meer dan 30 procent in uren heeft overgewerkt. Deze bepaling is vanwege COVID-19 opgeschort, omdat veel werknemers vanwege de crisis moesten overwerken. Deze opschorting is per 1 januari 2022 voorbij. Let dus op werknemers die structureel overwerken met een vast contract en een beperkt aantal uren!

Betaald ouderschapsverlof

Werknemers hebben momenteel recht op maximaal 26 weken onbetaald ouderschapsverlof. Vanaf 2 augustus 2022 komt hier verandering in. Vanaf dat moment krijgen werknemers recht op negen weken betaald ouderschapsverlof. De uitkering wordt verstrekt door het UWV en bedraagt 50% van het dagloon. Het betaalde ouderschapsverlof moet in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen.  

Wetsvoorstel transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Momenteel ligt het wetsvoorstel Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden bij de Tweede Kamer. Deze wet zal op 1 augustus 2022 in werking treden. Omdat door deze wet de regelgeving over onder andere het studiekostenbeding en het nevenwerkzaamhedenbeding wijzigt, adviseren wij u om uw arbeidsovereenkomsten in 2022 tegen het licht te houden. Meer informatie over dit wetsvoorstel vindt u overigens in dit eerder gepubliceerde blog.

Heeft u vragen over bovengenoemde wijzigingen? Neem dan contact op met ons team Arbeidsrecht. Wij helpen u graag verder.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.