Waar let de toezichthouder op bij het omgaan met gevaarlijke stoffen?

Voeg toe aan Mijn interesses

15 nov '19

Auteur(s): Jouko Barensen,

Het werken in de (petro)chemische industrie, in de tankopslag of in de transport- en logistieksector kenmerkt zich door de risico's die hiermee gemoeid zijn. Dit kunnen risico's zijn voor werknemers, voor het milieu of allebei.   Diverse overheidsdiensten zien toe op de naleving van de wet- en regelgeving die hiermee gemoeid gaan. Zo wordt op het gebied van de Arbeidsomstandhedenwetgeving gehandhaafd door ISZW.  

Sancties

Overtredingen van de regelgeving kunnen tot variërende sancties leiden. Er zijn bestuursrechtelijke sancties, zoals de last onder dwangsom of de bestuurlijke boete, en er zijn strafrechtelijke sancties. In uiterste gevallen kunnen bedrijven miljoenenboetes krijgen. Maar ook natuurlijke personen worden steeds vaker vervolgd. Ook wordt het steeds meer gemeengoed om verdiensten die samenhangen met het plegen van strafbare feiten terug te vorderen. Het niet opvolgen van de Arbo-eis kan leiden tot bestuursrechtelijke consequenties of strafrechtelijke vervolging.  

Wetten en regels

Bij controles of opsporingsonderzoeken moet de overheid zich vanzelfsprekend zelf ook aan de regels houden. Die staan in de bijzondere wetten en in algemenere wetten. De regels zijn niet allemaal bekend bij bedrijven. Wanneer moet je nu meewerken en wanneer niet? Wanneer moet je gevraagd informatie verstrekken en wanneer niet? Ook vragen veel cliënten zich af wanneer hun werknemers nu het risico lopen om met sancties te maken te krijgen. Wat moet je doen als de overheid plotseling op de stoep staat en allerlei locaties wilt doorzoeken of mensen wilt verhoren?  

Workshops

Op 11 december geeft Ploum een workshop op de Stoffendag in Ede over toezicht en handhaving op het gebied van gevaarlijke stoffen. Tevens verzorgen wij inhouse trainingen op dit gebied. De inhouse trainingen worden volledig op maat gemaakt, afhankelijk van de vraag van de cliënt wordt de lengte van de workshop bepaald: variërend van een uur tot meerdere dagen. Tijdens de trainingen wordt de theorie behandeld met voorbeelden uit de praktijk. Denk bijvoorbeeld aan uw rechten en plichten wanneer u te maken krijgt met overheidsbezoeken. Het gaat vaak om grote belangen en als er iets misgaat, is dit niet meer terug te draaien.   Interesse in deze trainingen? Neem dan contact op met Jouko Barensen.      

Contact

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Economisch strafrecht,Bestuursrecht,Afvalstoffenrecht,Milieurecht , Transport en logistiek, BRZO,Corona (COVID-19) juridische Helpdesk,Handhaving en sancties,

+31 6 1098 1063 j.barensen@ploum.nl LinkedIn

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.