Update: voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme

18 feb '20

Op 5 december 2019 heeft de Europese Raad (de “Raad”) een bericht gepubliceerd waarin de Raad verschillende conclusies deelt met betrekking tot strategische belangen op het gebied van het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme (het “Bericht”). Deze conclusies zien met name op de bevordering van de onderlinge samenwerking met betrekking tot het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme. Het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme blijft een grote prioriteit binnen de Europese Unie. De Raad geeft in het Bericht aan dat de recente wijzigingen in het Europese wetgevingskader met betrekking tot het voorkomen van witwassen en het financieren van terrorisme (het “Wetgevingskader”), waaronder het vaststellen van de Vijfde Anti-witwasrichtlijn (Richtlijn (EU) 2018/843), hierbij van belang zijn geweest. De Raad benadrukt dat EU-lidstaten het Wetgevingskader zo snel mogelijk moeten implementeren in nationale wet- en regelgeving teneinde zo een zo effectief mogelijke harmonisatie van het Wetgevingskader te bewerkstelligen. Het is immers van belang dat de verschillende bevoegde en aangewezen autoriteiten waarop dit Wetgevingskader van toepassing is hun taken zo effectief mogelijk kunnen uitvoeren. De Raad merkt op dat dit niet enkel voor de financiële sector geldt, maar ook voor andere relevante sectoren. Tot slot verzoekt de Raad in het Bericht de Europese Commissie om op een aantal punten actie te ondernemen, waaronder:

  • een uitvoerig onderzoek naar mogelijke beperkingen vanuit huidige wetgeving (of het gebrek daaraan) met betrekking tot effectieve uitwisseling van informatie en samenwerking tussen relevante bevoegde autoriteiten die zijn betrokken bij het implementeren van en toezichthouden op het Wetgevingskader;
  • een onderzoek naar mogelijke acties om het Wetgevingskader te verbeteren, waaronder de mogelijkheid om bepaalde punten in een verordening vast te leggen;
  • een onderzoek naar de mogelijkheden met betrekking tot het toezicht op het Wetgevingskader, waaronder het onderbrengen van bepaalde toezicht gerelateerde taken bij een onafhankelijke entiteit van de Europese Unie; en
  • om vanaf juni 2020 iedere zes maanden met betrekking tot het bovenstaande te rapporteren.

Mocht u vragen hebben over (de gevolgen van) het Bericht van de Raad, dan kunt u contact opnemen met team Banking & Finance.

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.