Start-it-up! Het belang van het regelen van je auteursrecht

Voeg toe aan Mijn interesses

06 aug '19

Auteur(s): Sabin Tigu,

Startende ondernemers komen veelal in aanraking met verschillende soorten intellectueel eigendom. Ondernemen betekent immers vaak dat er nieuwe intellectuele eigendomsrechten ontstaan (soms zonder dat men hier bewust van is).

Auteursrecht

Een van deze rechten is het auteursrecht. Het auteursrecht vereist geen registratie en ontstaat automatisch door het te creëren. Dat is natuurlijk mooi, nu je geen extra kosten hoeft te maken om houder van dit intellectueel eigendomsrecht te worden. Met andere woorden, degene die een foto maakt of software ontwikkelt is in beginsel auteursrechthebbende. Omdat het auteursrecht veelal één van de meest waardevolle onderdelen binnen de onderneming omvat, is het van belang goede en duidelijke afspraken te maken en dus ook vast te leggen wie auteursrechthebbende is of wordt op bijvoorbeeld de software die wordt gecreëerd. Bij de start van een onderneming komt het vaak voor dat krachten worden gebundeld en iedereen zijn of haar expertise in de onderneming inbrengt. Vrienden, familie of andere derden helpen bij de ontwikkeling van de onderneming, maar er worden geen duidelijke afspraken gemaakt over het auteursrecht. In het ergste geval kan dit grote gevolgen hebben bij bijvoorbeeld een conflict tussen vrienden.

Akte van overdracht

Daarom is het advies om zo snel mogelijk te regelen dat het auteursrecht wordt overgedragen aan de onderneming die daadwerkelijk gebruik gaat maken van bijvoorbeeld de software. Het mondeling overdragen is onvoldoende, omdat de wet vereist dat een akte van overdracht wordt opgesteld. In deze akte leggen partijen vast dat het auteursrecht van de maker wordt overgedragen aan de onderneming. Alleen op deze manier draagt de vriend, een familielid of een andere derde zijn auteursrecht juridisch over aan de onderneming en kan hier geen misverstand meer over bestaan. Door dit vooraf goed te regelen, kunt u in de toekomst veel onzekerheid wegnemen!

Vragen?

Heeft u vragen over (de overdracht van) het auteursrecht? Neem dan contact op met het start-up team van Ploum! Onze specialisten voorzien u graag van advies.

Contact

Expertises:  Intellectuele Eigendom,Merk- en modelregistratie, Technologie, media en telecom, Start-up en Scale-up,

+31 6 2269 3321 s.tigu@ploum.nl LinkedIn

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Auteur(s)

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.