Nieuwe model-clausules ROZ wegens label C-verplichtingen

Voeg toe aan Mijn interesses

22 mei '19

Auteur(s): Anton van den Heuvel,

De Raad voor Onroerende Zaken (ROZ) heeft vandaag (22 mei 2019) nieuwe model-clausules op haar website gepubliceerd vanwege de label C-verplichting voor kantoren (https://roz.nl/de-roz-modellen/kantoorruimte/ - downloaden via ‘Artikel Label- en informatieverplichting’) De ROZ voorziet hiermee in een behoefte van de markt. De gevolgen van het op 1 januari 2023 nog niet beschikken over minimaal energielabel C kunnen namelijk zéér groot zijn: zowel voor verhuurders als voor huurders. Wat de gevolgen daadwerkelijk zijn voor (ver)huurders, hangt mede af van de contractuele afspraken die zijn gemaakt. De meest vergaande consequentie is dat het kantoorpand niet meer gebruikt mag worden, met als mogelijke consequenties o.a. huurprijsvermindering, schadevergoeding en ontbinding. Maar ook in de aanloop naar 1 januari 2023 kunnen de gevolgen fors zijn. Zo kan het doorvoeren daarvan (via de wettelijke regeling van dringende werkzaamheden c.q. renovatie) bij huurders leiden tot veel hinder, een tijdelijke verhuizingsverplichting, herinrichtingskosten, etc. Nu de consequenties dermate groot zijn voor partijen, zijn de model-clausules een goed begin, maar uiteraard is in veel gevallen (juridisch) maatwerk vereist. Het is dan ook van groot belang dat verhuurders en huurders tijdig met elkaar in overleg treden en passende afspraken hierover maken, waar ook juridisch goed over is nagedacht. Indien u op het punt staat om een (kantoor)pand te gaan (ver)huren, dan is goed juridisch advies over dit onderwerp dus onontbeerlijk. Dat is zeker ook het geval als u een lopende huurovereenkomst hebt en deze (al of niet na verlenging) nog doorloopt na 1 januari 2023. In mijn huurrechtelijke praktijk heb ik al veel cliënten hiermee geholpen, zodat problemen in de toekomst worden voorkomen. Indien u hierover meer informatie of advies wenst, kunt u mij uiteraard even vrijblijvend bellen of e-mailen. Anton van den Heuvel | 06 5118 9793 | a.vandenheuvel@ploum.nl

Contact

Advocaat, Partner

Anton van den Heuvel

Expertises:  Huurrecht,Vastgoedrecht, Bouw en Vastgoed,Energie, Commerciële contracten,

+31 6 5118 9793 a.vandenheuvel@ploum.nl LinkedIn

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Auteur(s)

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.