Nederlandse beleggingsondernemingen en anti-witwassen: ruimte voor verbetering

Voeg toe aan Mijn interesses

09 feb '19

Auteur(s): Lucas Lustermans, Jouko Barensen,

Beleggingsondernemingen hebben te weinig kennis over de vereisten uit de Wet ter voorkoming van witwassen en het financieren van terrorisme (“Wwft”) en de Sanctiewet 1977 (“Sw”) om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Daardoor leven ze de vereisten voor een deugdelijke anti witwas beleid en de procedures niet even goed na. Dat stelt de toezichthouder Stichting Autoriteit Financiële Markten (“AFM”) na onderzoek in het tweede en derde kwartaal van 2018. Volgens de AFM moeten beleggingsondernemingen voorkomen dat criminelen geld kunnen witwassen en dat personen of organisaties waarop sancties rusten, kunnen deelnemen aan de financiële markten. Dit moet worden vastgelegd in AML-beleid en -procedures, die regelmatig moeten worden geëvalueerd en getest.

Te weinig kennis over de vereisten van de Wwft

Volgens het onderzoek, waaraan 289 beleggingsondernemingen deelnamen, begrijpt een deel van de markt verschillende elementen van de vereisten van de Wwft niet. Dit houdt onder meer in:
  • Onvoldoende kennis over Wwft-begrippen - Een deel van de markt begrijpt onvoldoende wat onder belangrijke begrippen, zoals ‘cliënt’ en ‘transactie’, moet worden verstaan. Veel ondernemingen vatten deze begrippen te beperkt op. De AFM geeft in de herziene leidraad van juli 2018 hierover uitleg. Tevens wordt op de website van de AFM antwoord gegeven op veel gestelde vragen over Wwft-begrippen.
  • Onvoldoende controle en training - Ondanks dat het verplicht is, zorgt slechts de helft van de onderzochte beleggingsondernemingen voor opleidingen om medewerkers en beleidsbepalers bekend te maken met de bepalingen uit de Wwft.
  • Onvoldoende meldingen – Ondanks een stijgende lijn, melden beleggingsondernemingen nog steeds niet alle ongebruikelijke transacties bij de Financial Intelligence Unit Nederland (“FIU”).
  • Onvoldoende cliënt monitoring - Uit het onderzoek blijkt tevens dat een kwart van de beleggingsondernemingen de transacties van hun cliënten niet monitort. Een periodieke controle of cliënten voorkomen op een sanctielijst wordt maar door een kwart van onderzochte beleggingsondernemingen nageleefd, terwijl driekwart deze controle wel uitvoert bij nieuwe cliënten.
  • De gebrekkige naleving van de Wwft en de Sw is voor de AFM aanleiding om het toezicht aan te scherpen. Dit betekent onder meer dat de AFM meer onderzoek gaat verrichten. Zo wordt extra aandacht besteed aan de meldplicht bij de FIU en transactiemonitoring.
De AFM heeft recentelijk nog voor beleggingsondernemingen, beheerders van beleggingsinstellingen en brancheverenigingen een bijeenkomst georganiseerd over compliance met de Wwft en Sw. Ook zijn er op de website van de AFM voorbeelden van ongebruikelijke transacties beschreven, zodat instellingen die beter kunnen identificeren.

Hoe Ploum kan helpen

Mocht u vragen hebben over deze update of de Wwft in het algemeen, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten.

Contact

Advocaat, Partner

Lucas Lustermans

Expertises:  Banking & finance,Ondernemingsrecht,Faillissementsrecht,Vastgoedrecht,Energierecht, Bouw en Vastgoed,Finance,Energie, Bedrijven in moeilijkheden,Fusies en overnames,

+31 6 1985 0096 l.lustermans@ploum.nl LinkedIn

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Economisch strafrecht,Bestuursrecht,Afvalstoffenrecht,Milieurecht , Transport en logistiek, BRZO,Corona (COVID-19) juridische Helpdesk,Handhaving en sancties,

+31 6 1098 1063 j.barensen@ploum.nl LinkedIn

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.