Flexibele arbeid

01 okt '20

Auteur(s): Maarten Coumou,

Als start- of scale up, heb je geregeld te maken met financiële risico’s voor jouw onderneming. Aan jou de schone taak om daar op een goede manier mee om te gaan. Bepaalde risico’s kan je verzekeren, maar lang niet alles. Als je hulp nodig hebt bij het uitvoeren van jouw plannen en je wil daarvoor iemand in dienst nemen, dan zitten ook daar financiële risico’s aan. Denk daarom goed na, voordat je iemand in dienst neemt. Er zijn wel manieren om deze financiële risico’s te beperken. Hieronder vind je 3 veel gebruikte manieren om deze risico’s te beperken.

Tijdelijke arbeidsovereenkomst

Het is verstandig om met een aanstaande werknemer niet meteen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd te sluiten. Je kunt beter eerst een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd sluiten. Die eindigt automatisch na de afgesproken periode. Je zit dan dus niet voor onbepaalde tijd aan iemand vast, waardoor de financiële risico’s beperkter zijn. Let alleen wel op: je kunt niet onbeperkt tijdelijke arbeidsovereenkomsten sluiten. Laat je daarover dus goed adviseren. Anders zou het zomaar kunnen dat je per ongeluk toch voor onbepaalde tijd aan iemand vast zit.

Oproepovereenkomst

Als je vooraf niet weet voor hoeveel uur per week je iemand nodig hebt, of dit aantal varieert per week, dan kan je ervoor kiezen een oproepovereenkomst te sluiten. Als je dat afspreekt, hoef je – de eerste zes maanden – alleen loon te betalen voor de uren die de werknemer daadwerkelijk werkt. Let ook hier wel op: er gelden speciale vereisten voor het gebruik van oproepcontracten.  Laat je daarover dus goed adviseren.

Stageovereenkomst

Veel studenten moeten in het kader van hun studie een praktijkstage lopen. Voor een start- of scale-up kan het interessant zijn om een stagiair praktijkervaring bij jouw onderneming te laten opdoen. Je hoeft dan geen loon te betalen (wel onkosten), maar kunt wel profiteren van de werkzaamheden die de stagiair verricht. Let ook hier weer op: de stage moet wel echt erop gericht zijn praktijkervaring op te doen in het kader van een studie. Je kan de stagiair niet zomaar wat werk laten doen, dat anders door (betaalde) werknemers gedaan zou worden. Als dat mis gaat, zou de stagiair kunnen stellen dat hij/zij toch een arbeidsovereenkomst heeft in plaats van een stageovereenkomst. Laat je dus goed adviseren over de mogelijkheden.

Afsluiting

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op met één van onze specialisten!

Contact

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven op kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.