De ACM doet inval om te onderzoeken of het verbod op handel met voorkennis op de energiemarkt is overtreden

Voeg toe aan Mijn interesses

23 apr '19

Auteur(s): Alexandra Danopoulos,

De ACM heeft eind maart een inval gedaan bij een onderneming om te onderzoeken of die onderneming het verbod op handel met voorkennis op de energiemarkt heeft overtreden. De inval is onderdeel van het toezicht op de naleving van de in 2011 in werking getreden Europese verordening REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency). REMIT bevat strikte regels over het verbod op marktmanipulatie en handel met voorkennis op de groothandelsmarkt voor energie. Het doel van de verordening is het bevorderen van de concurrentie op de groothandelsmarkt voor energie, wat leidt tot eerlijke prijzen voor de consument. Meer concreet gelden op grond van REMIT voor bedrijven die actief zijn op de groothandelsmarkt de volgende verplichtingen:

  • Het rapporteren van energietransacties op de groothandelsmarkt aan ACER (het agentschap van Europese toezichthouders);
  • Een plicht om zich te registreren bij de ACM;
  • Het openbaar maken van voorkennis.

De ACM werkt op verschillende manieren aan het toezicht op de naleving van REMIT verplichtingen. Zo verzamelt de toezichthouder signalen over mogelijke overtredingen afkomstig van bijvoorbeeld beurzen en brokers. Ook krijgt de ACM signalen van ACER. Op grond van deze signalen kan de ACM een formeel onderzoek starten. De inval van de ACM is de eerste op het gebied van REMIT in Nederland, dus bedrijven die te maken hebben met deze regelgeving opgelet. Voor vragen over REMIT en toezicht door de ACM kunt u contact opnemen met ons Team Handhaving en sancties.

Het nieuwsbericht van de ACM kunt u lezen via deze link.

Contact

Advocaat, Partner

Alexandra Danopoulos

Expertises:  Bestuursrecht,Energierecht,Omgevingsrecht,Vastgoedrecht,Afvalstoffenrecht,Europees recht, Energie,Transport en logistiek,Food, Handhaving en sancties,

+316 3922 3800 a.danopoulos@ploum.nl LinkedIn

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.