https://ploum.nl/uploads/Artikelen_en_Track_Records_en_expertise/Cyber/pexels-photo-5380664.jpeg

Cybersecurity en Cybercrime: Europese ontwikkelingen

16 nov '21

Cybercrime en cybersecurity in het nieuws

Wie het nieuws volgt zal recentelijk veel berichten hebben gelezen over cybercrime en cybersecurity. In al die berichtgeving komen begrippen als ‘ransomware’, ‘malware’, en ‘ddos-aanvallen’ veelvuldig voor. Bedrijven en organisaties (denk aan de rechtspraak, VDL, en de Mediamarkt) kregen er zeer recent mee te maken, en het kunnen kostbare aangelegenheden zijn. Vaak worden miljoenen aan ‘losgeld’ geëist. Bij Mediamarkt zou het om 50 miljoen dollar zijn gegaan.  

Er zijn nu al meer verbonden apparaten dan dat er mensen zijn op de wereld. In 2025 zullen er naar schatting 25 miljard verbonden apparaten zijn, waarvan de helft zich in Europa bevindt.

Veel organisaties zijn (nog) niet goed beveiligd. Dit geldt voor de private sector en voor de overheid. Uit recent onderzoek is gebleken dat veel gemeenten niet goed zijn voorbereid op cyberaanvallen. Er is bijvoorbeeld geen draaiboek voor een digitale crisis. Voor veel bedrijven is dat niet anders. Eén op de 8 bedrijven is al op één of andere manier betrokken geweest bij een aanval. Ongeveer 3 op de 5 gebruikers in de EU acht zichzelf niet in staat om zich goed te beveiligen tegen aanvallen.

Digitale veiligheid is dus een thema waarvan het belang toeneemt.

Cybersecurity als Europees thema

Vanuit Europa wordt er steeds meer aandacht besteed aan cybersecurity. Sinds 2016 is de zogenaamde NIS-richtlijn van kracht. Deze Richtlijn is in Nederland geïmplementeerd via de wet beveiliging netwerk- en informatiesystemen (wbni). In die wet staan verplichtingen voor zogenaamde “Aanbieders van Essentiële Diensten” en bepaalde digitale dienstverleners.

Sinds 1 december vorig jaar bestaat er ook een Europese strategie inzake cyber-beveiliging voor het digitale tijdperk. Onlangs besloot de Europese Commissie, in het verlengde hiervan, om de mogelijkheden tot het instellen van een gezamenlijke cybereenheid, de zogenaamde Joint Cyber Unit, verder te exploreren. Deze Unit zou expertise uit de gehele EU bij elkaar moeten brengen om cyber crises het hoofd te kunnen bieden en om de mogelijkheid te creëren voor lidstaten om elkaar te ondersteunen.

De Unit zou al in 2022 operationeel moeten worden (klik hier voor meer informatie).

Ook werd vanuit Europa al een toolbox gepresenteerd met maatregelen ter beperking van cyberveiligheidsrisico’s van 5G netwerken.

Wat betekent dit voor u?

De Europese en de Nederlandse wet- en regelgeving bevatten mogelijk in toenemende mate verplichtingen voor u als private partij. Dat geldt in ieder geval indien u een aanbieder bent van ‘vitale diensten’. Maar ook indien u te maken krijgt met een cybersecurity incident kan het zo zijn dat er een meldplicht bestaat, bijvoorbeeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Het is in dit complexe woud van wet- en regelgeving niet altijd eenvoudig om door de bomen het bos te zien. Wij helpen u graag bij het in kaart brengen van uw verplichtingen op dit gebied. Dat kan u veel ellende en mogelijke boetes besparen!

Contact

Advocaat

Hugo van Aardenne

Expertises:  Economisch strafrecht, Bestuursrecht, Cybersecurity , Handhaving en sancties, Internationale Sancties en Exportcontrole , Interne onderzoeken,

Advocaat

Jouko Barensen

Expertises:  Economisch strafrecht, Bestuursrecht, Afvalstoffenrecht, Milieurecht , Cybersecurity , Transport en Logistiek, BRZO, Handhaving en sancties,

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte

Klik op het plusje en schrijf je in voor updates over dit onderwerp.

Expertise(s)

Onderwerp(en)

Met uw inschrijving blijft u op de hoogte van de laatste juridische ontwikkelingen op dit gebied. Vul hieronder uw gegevens in om per e-mail op te hoogte te blijven.

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoons­gegevens gebruiken, kunt u lezen in onze privacyverklaring. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Profiel wijzigen' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

{phrase:advantage_3}

{phrase:advantage_4}


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.