COVID-19 en aanbestedingsrecht –  kan ik nog een kortgeding starten?

16 apr '20

Auteur(s): Dennis Zieren, Anamika Wilbrink,

Snel na de eerste maatregelen van de overheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, adviseerde Pianoo – het expertisecentrum aanbesteden – aanbestedende diensten om, waar mogelijk, termijnen van lopende aanbestedingen te verlengen. Verlenging van termijnen kan er onder deze omstandigheden aan bijdragen dat inschrijvers meer tijd hebben om tot een (goede) inschrijving te komen en dat zorgt voor de aanbestedende dienst voor meer (geschikte) inschrijvingen. Dit biedt zeker een uitkomst nu termijnen volgens de Aanbestedingswet streng dienen te worden nageleefd. De Aanbestedingswet gaat vaak uit van minimumtermijnen. De aanbestedende dienst is dus vrij om deze termijnen te verlengen. Het is echter niet nodig om alle termijnen te verlengen tot de Coronamaatregelen van de overheid zijn afgezwakt of opgeheven, zoals bijvoorbeeld sommige aanbestedende diensten doen met de termijn waarbinnen bezwaar kan worden gemaakt tegen de voorlopige gunning (de Alcateltermijn). Veel inschrijvers en aanbestedende diensten denken wellicht dat wegens de Coronamaatregelen de rechtbanken helemaal gesloten zijn en er daardoor geen kortgeding gestart kan worden. Dat is echter niet het geval. Indien een Alcateltermijn eindigt tijdens de huidige maatregelen, is het voor een inschrijver mogelijk om een kortgeding te starten. De deurwaarder kan nog steeds een dagvaarding uitbrengen. Daarna kan de zaak worden aangebracht bij de rechtbank. De rechtbank neemt namelijk nog steeds nieuwe zaken aan. Er zullen echter geen mondelinge behandelingen in aanwezigheid van partijen plaatsvinden. Afhankelijk van de urgentie, kan de rechter bepalen dat een mondelinge behandeling plaatsvindt via een telefonische (beeld)verbinding. Indien de mondelinge behandeling verloopt via een telefonische (beeld)verbinding, zullen de advocaten hun pleitnotities ongeveer anderhalve dag voorafgaand aan de zitting indienen. Dit was bijvoorbeeld geval bij een zaak van de voorzieningenrechter van de Rechtbank Gelderland, waar niet alleen de eiser en de aanbestedende dienst inbelden, maar ook de tussenkomende partijen (Rb. Gelderland 1 april 2020, ECLI:NL:RBGEL:2020:2089). De rechter kan ook bepalen dat het kortgeding via een schriftelijke ronde wordt behandeld. Het indienen van een klacht bij de Commissie van Aanbestedingsexperts is tot nader order helaas niet mogelijk. De Commissie van Aanbestedingsexperts werkt wel verder aan klachten die reeds in behandeling zijn genomen.

Tip

Het is dus als aanbestedende dienst niet nodig om de Alcateltermijn te laten verlengen totdat de rechtbanken weer open gaan of dat de Coronamaatregelen van de overheid worden afgezwakt. Een kortgeding kan nog steeds worden gestart en in geval van spoed ook behandeld worden, al dan niet via een telefonische (beeld)verbinding. Heeft u vragen over het starten van een aanbestedingskortgeding of het verloop van uw aanbestedingsprocedure? Dennis Zieren en Anamika Wilbrink helpen u graag verder.

Contact

Advocaat, Partner

Dennis Zieren

Expertises:  Aanbestedingsrecht,IT-recht,Privacyrecht,Litigation, Technologie, media en telecom,Zorg,Transport en logistiek, Privacy en compliance,E-health,

+31 6 2269 3357 d.zieren@ploum.nl LinkedIn

Advocaat

Anamika Wilbrink

Expertises:  Aanbestedingsrecht,IT-recht,Privacyrecht, Technologie, media en telecom, Privacy en compliance,E-health,

+31 6 1285 7580 a.wilbrink@ploum.nl LinkedIn

Deel dit artikel

Reageer op dit artikel

Wilt u reageren op dit artikel? Inloggen of maak een Mijn Ploum account aan om uw reactie te plaatsen


Blijf op de hoogte

Voeg deze interesses toe aan Mijn Ploum.

Stel direct een vraag

Inschrijven nieuwsbrief

Persoonlijke gegevens

 

Bedrijfsgegevens

Meer informatie over hoe we uw persoonlijke gegevens gebruiken, kunt u lezen in ons Privacy statement. U kunt uw voorkeuren altijd wijzigen via de link ‘Wijzig uw gegevens' of u afmelden via de link ‘Afmelden'. Deze links vindt u onderaan ieder bericht dat u van Ploum ontvangt.

* Verplicht in te vullen velden.

Geïnteresseerd in

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

  • Volgen wat u interessant vindt
  • Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses
  • Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy
  • Vraag en antwoord mogelijkheden gebruiken bij artikelen

Account aanmaken

Haal alles uit Ploum.nl. Binnen een minuut geregeld.

*Verplicht in te vullen velden.

Ik heb al een account

Voordelen Mijn Ploum

Volgen wat u interessant vindt

Krijg aanbevelingen op basis van uw interesses

Snel inschrijven voor kennisevents en Ploum Academy

Reacties op artikelen plaatsen


Waarom vragen we uw naam?

We vragen u om uw voor- en achternaam zodat wij die kunnen gebruiken als u zich bijvoorbeeld inschrijft op een Ploum Kennisevent.

Wachtwoord

Er wordt automatisch een wachtwoord voor u aangemaakt. Zodra uw account is aangemaakt ontvangt u dit wachtwoord in een welkomstmail. U kunt er direct mee inloggen. Dit wachtwoord kunt u indien gewenst ook zelf aanpassen via de wachtwoord vergeten functie.